Hétfőtől folytatódik a vasutassztrájk

Vágólapra másolva!
A munkáltatóval folytatott sikertelen tárgyalásokra hivatkozva Gaskó István szakszervezeti elnök bejelentette, hogy hétfő nulla órától folytatják a sztrájkot. A MÁV szóvivője szerint kiszámíthatatlan lesz a közlekedés, mert a szakszervezetek ismét a legutolsó pillanatban jelentették be a munkabeszüntetést. A teltházas Balaton Sound fesztivál hétfőn ér véget, a szervezők szerint több ezren indulnának haza a sztrájk idején.
Vágólapra másolva!

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) július 14-én, hétfőn nulla órától folytatja a vasutassztrájkot - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap Budapesten. A munkáltatóval a tárgyalások a sztrájk követelésekről sikertelenek voltak, ezért - határozatlan ideig - folytatják a február elsején megkezdett és időközben többször is felfüggesztett gördülő sztrájkot - mondta a VDSZSZ elnöke. Vasárnap este folytatták az egyeztetést a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról, de fél kilenckor a MÁV közleményben tudatta, hogy nem tudtak megállapodni. A tárgyalások hétfőn folytatódnak.

Gaskó István szerint azért vártak viszonylag sokáig az sztrájk folytatásával, mert tekintettel voltak a vizsgaidőszakokra, illetve láttak esélyt a megállapodásra az új közlekedési minisztérium vezetőivel, akik a munkabéke megteremthetőségéről beszéltek. A kisebbségi kormány közlekedési tárcája azonban semmit sem tett a kijelentéseiben megfogalmazottak teljesítéséért - tette hozzá.

A vezető megismételte a szakszervezet főbb követeléseit: továbbra is 10 százalékos kiszervezési pótlékot követelnek a 2007. július elseje óta önállóvá vált MÁV-leányvállalatoknál, ami mintegy 15 ezer vasutast érintene. Gaskó szerint ennek forrása a kiszervezett leányvállalatoknál rendelkezésre áll, míg a MÁV Cargo privatizációjának bevételéből 250 ezer forintot kérnek fejenként a 35 ezer vasutasnak. Ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, valamint a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, követeléseikhez ragaszkodnak, ugyanakkor kompromisszumra készek. Példaként említette, hogy követeléseik teljesítését több évre elosztva is elfogadhatónak tartják, illetve a mértékéről is lehet vitatkozni. A "nincs alku" tárgyalási pozíciót azonban nem tudják elfogadni a MÁV-tól.

Gaskó utalt arra, hogy a VDSZSZ-nek a egészségbiztosítási törvény elleni tiltakozásban is jelentős szerepe volt, és emiatt - jelentette ki - "politikai bosszút állnak rajtuk". Bár a vállalat tagadja, Gaskó szerint nagymértékű létszámleépítésre is készülnek. A VDSZSZ elnöke elmondta: hétfőn újra káosz lesz a vasúti közlekedésben, mert nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásról sem - ezért a munkáltatót terheli a felelősség.

Nem tudják garantálni a menetrendszerű közlekedést

A társaság vezetése bízik abban, hogy a józan ész kerekedik felül, és a vasutasok - megelégelve a fél éve tartó, meddő munkabeszüntetéseket - felveszik a munkát - reagált a MÁV sajtófőnöke, Kavalecz Imre, aki szerint a vasúttársaságnak változatlanul nincs pénzügyi fedezete a VDSZSZ Szolidaritás irreális követeléseinek teljesítésére. A sajtófőnök hozzátette: a VDSZSZ Szolidaritás korábbi gyakorlatához híven, a legutolsó pillanatban jelentette be a sztrájk folytatását.

A MÁV próbálja ugyan másfél óránként közlekedtetni a vonatokat a vonalakon, de kiszámíthatatlan lesz a forgalom, az utasoknak kényszerű késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítania - mondta a szóvivő, ezért a társaság ezért kéri az utasokat, hogy utazás előtt a helyszínen tájékozódjanak. A nemzetközi vonatok közlekedése sem garantált. A sztrájk ideje alatt a nagyobb budapesti és vidéki állomásokon közel ezren dolgoznak majd azért, hogy tájékoztassák az utasokat.

Ha valaki a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, akkor kezelési költség nélkül visszakapja a jegy árát. A megvásárolt menetjegyek, pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a munkabeszüntetés lemondását vagy felfüggesztését követő harmadik nap éjfélig igényelhető költségmentesen.

Több ezren utaznának haza a Balatonról

Váratlanul ért bennünket a vasutassztrájk bejelentése, a legtöbb látogató még nem is értesült róla, ezért szórólapokkal próbáljuk informálni a fesztivál résztvevőit - mondta az [origo]-nak vasárnap este Lóbenwein Norbert, a teltházzal zajló zamárdi Balaton Sound fesztivál szervezője. Mint mondta, vasárnap is nagyjából 25-30 ezren vannak a fesztiválon, és közülük nagyjából 6000-8000 vendég nem autóval érkezett. "Az érkezés eloszlott az első napokon, de hazaindulni szinte mindenki egyszerre fog" - mondta a szervező, aki szerint ezért fennakadásokat okozhat a vasutasok munkabeszüntetése.

A Volán és a BKV elfogadja a bérleteket

A MÁV tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés ideje alatt valamennyi Volán-társaság elfogadja az érvényes vasúti bérleteket, a MÁV arcképes igazolványokat, valamint a Budapesti Közlekedési Szövetség által kibocsátott budapesti egyesített bérletet, illetve kiegészítő bérleteket a sztrájk ideje alatt. A BKV Zrt. közleményben tudatta, hogy a 2-es 3-as metró vonalain is elfogadja az érvényes július havi és július 1. félhavi, tanulóbérletet, a 30 napos bérleteket, valamint a MÁV arcképes igazolványokat. A sztrájk ideje alatt használhatóak a vasúti bérletek a gödöllői és ráckevei HÉV vonalain, villamosokon és a villamospótló buszokon.