Jóváhagyták az egyetemi szakindítások többségét

Vágólapra másolva!
Cáfolta a Magyar Akkreditációs Bizottság vezetője, hogy tömegesen utasítanák el az egyetemek szakindítási- és mesterszak-létesítési kérelmeit. Múlt héten a Magyar Nemzet írt arról, hogy bajba kerülhetnek még a nagy egyetemek is, mert a kérelmek jelentős részét visszadobta az akkreditációs testület.
Vágólapra másolva!

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) az eddigi összesen 441 mesterszak-létesítési kérelemből 79-et - 18 százalékot-, a 831 szakindítási kérelemből 203-at - 24,4 százalékot - nem támogatott, azaz az összes beadvány háromnegyedét jóváhagyta - közölte Bazsa György, a testület elnöke hétfőn, cáfolva a témában a napokban megjelent újságcikkeket.

Más lapok mellett, a Magyar Nemzet írt arról, hogy bajba kerülhetnek jövőre az egyetemek, mert a képzések engedélyezését végző Magyar Akkreditációs Bizottság tömegesen utasítja el az egyetemek szakindítási kérelmeit. A napilap a birtokába került dokumentumra hivatkozva arról írt, hogy a MAB áprilisban az egyetemi szakindítási kérelmek egyharmadát, májusban és júniusban pedig már majdnem a felét utasította el.

A MAB elnöke szerint azonban a nem támogatott beadványok egy része nem volt kellően kidolgozva, és pontatlanok voltak, más esetekben a személyi vagy az infrastrukturális feltételeket ítélte hiányosnak a bizottság. Most jelentkezik annak hatása is, hogy a parlament tavaly megszüntette azt az "Intercity-professzorok" néven emlegetett gyakorlatot, amely szerint egy-egy oktatót több intézményben is figyelembe vettek az akkreditációnál.

Bazsa György szerint az intézményeknek a jelenlegi normatív finanszírozási rendszerben - amelyben a hallgatók után fejpénz jár - minél több hallgató felvétele az érdekük. A bizottságnak viszont a törvény és a gyakorlat alapján a felsőoktatási minőségét kell szem előtt tartaniuk - tette hozzá.