Fegyelmi indul a bepanaszolt kommandósok vezetője ellen

Vágólapra másolva!
Lezárult a rendőrségi vizsgálat a múlt pénteki soroksári kommandós akciós ügyében, amelynek során gyerekeket térdepeltettek az udvaron a kommandósok. Az akciót törvényesnek találták, de a kommandósok parancsnoka ellen fegyelmi eljárás indul.
Vágólapra másolva!

"Szükségszerű, törvényes és jogszerű" volt a soroksári rendőri intézkedés a vizsgálat eredménye szerint - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden. Ugyanakkor felmerült, hogy az akció során szakmai hiányosságok történtek, ezért a főkapitány bűnügyi helyettese kezdeményezi, hogy fegyelmi eljárás keretében tisztázzák az akciót irányító parancsnok felelősségét.

A Roma Sajtóközpont múlt pénteken adta hírül, hogy július 17-én fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron: gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek, és órákon át feltett kézzel térdepeltették őket az udvaron. A csuklyát viselő kommandósok elmondásuk szerint nem igazolták magukat, nem mondták meg, hogy mit keresnek, és házkutatási parancsot sem mutattak. Az akció végén igazoltattak mindenkit, majd elmentek. A családok ügyvédje, Szikinger István beadvánnyal fordul a Független Rendészeti Panasztestülethez, amelyben kéri az ügy kivizsgálását.

A kedden közzétett rendőrségi vizsgálat azt állapította meg, hogy a szökések megelőzéséért a középkorúakat valóban térdepeltették a rendőrök addig, amíg megállapították személyazonosságukat és átvizsgálták az épületeket. A rendőrök kizárólag a szükséges ideig térdepeltettek az embereket, a gyermekekkel és az idős emberekkel azonban ezt nem tették - teszik hozzá a vizsgálatról készült közleményben. Ebből az is kiderül, hogy a rendőrök két körözött személyt kerestek, egyiküket halált okozó testi sértéssel, a másikat többek között rablással gyanúsítják.