Enyhén büntetik az ittas vezetést Pest megyében

Vágólapra másolva!
Túl enyhe büntetéseket szabnak ki az ittas járművezetőkre Pest megyében a helyi bírósági ítélkezési gyakorlatot elemző vizsgálat szerint, melyet a keddi Népszabadság ismertetett. Nagyon ritka, hogy valakit véglegesen eltiltsanak a járművezetéstől, a részeg sofőrök többnyire pénzbüntetéssel megússzák.
Vágólapra másolva!

A Pest megyei bíróságokon nem eléggé szigorúak az ittas és bódult állapotban vezetőkre kiszabott ítéletek - ezt állapította meg a jelentés, amelyet az egységes ítélkezési gyakorlat kialakítása érdekében készítettek. A megyei bíróságok országszerte vizsgálják a 2007-ben jogerőre emelkedett ittas vezetéses ügyeket - számolt be róla a keddi Népszabadság.

Pest megyében 1290 ilyen ügy volt. A bíróságok az esetek túlnyomó többségében pénzbüntetést szabtak ki - mondta el a napilapnak Miszori László, a Pest Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője. Önálló büntetésként a járművezetéstől csak kilenc esetben tiltották el a vádlottakat, de mellékbüntetésként az ügyek többségében alkalmazták ezt a szankciót. Miszori ismertetése szerint közérdekű munkát ritkán szabtak ki, végrehajtandó szabadságvesztéssel pedig csak a legvégső esetben sújtották a vádlottakat, jellemzően olyan embereket, akik visszaesőként vezettek újra ittasan.

Kivételesen fordult csupán elő az is, hogy valakit véglegesen eltiltottak a járművezetéstől. A Pest megyei bíróságokon nyomatékos enyhítő körülménynek a közeli hozzátartozó súlyos sérülése, maradandó fogyatékossága, halála. A fiatalkorúakkal szemben indult eljárások mindegyike a vádlott próbára bocsátásával végződött, pedig a másodfokon eljáró bírói tanács szerint nagyobb visszatartó ereje lenne, ha ehelyett eltiltanák őket a vezetéstől. A büntető kollégium vezetője szerint azon túl, hogy az ittas vezetésért kiszabott büntetések nem elég szigorúak, általában az ügyészek sem fellebbeznek, még akkor sem, ha indokolt lenne.

A Legfelsőbb Bíróság várhatóan a jövő év elején a megyei vizsgálatok megállapításai alapján elkészíti az iránymutatást a bíróságok számára az egységes ítélkezési gyakorlat kialakítására az ittas és bódul vezetéssel kapcsolatos ügyekben.