Minden bombát élesnek tekintenek a tűzszerészek

Vágólapra másolva!
A kockázat miatt minden bombát élesnek tekintenek a tűzszerészek, egészen addig, amíg meg nem vizsgálják. Erről szerda reggel beszélt Hajdu Gábor tűzszerészparancsnok annak kapcsán, hogy meg lehetett volna-e előre állapítani, hogy a bomba, ami miatt lezárták a fél várost, ártalmatlan volt. A hétfőn talált második világháborús robbanószerkezet miatt 10 ezer lakást ürítettek ki kedden, a lezárások közlekedési káoszt okoztak Budapesten.
Vágólapra másolva!

"Amíg a bomba nincs föltárva, addig ilyenekről nem beszélhetünk" - mondta Hajdu Gábor, a tűzszerészek parancsnoka arra a kérdésre, hogy nem lehetett volna-e előre megállapítani, hogy a bomba, ami miatt le kellett zárni a fél várost, valójában ártalmatlan.

A tűzszerész szerint a földben talált robbanóeszközök 98 százaléka éles, és minden fellelt ilyen eszközt annak is kezelnek, amíg tüzetesebben meg nem vizsgálják. A parancsnok úgy értékelte, korrektül járt el a bomba miatt életbe léptetett intézkedések minden résztvevője.

Hasonlóan vélekedett Tari János, a Tari Tűzszerész Iroda ügyvezető igazgatója. Tari a Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának kiképzési vezetőjeként vonultam nyugállományba 2001-ben, alezredesként. Az [origo]-nak azt mondta: abszolút nem volt felesleges a környék kiürítése. "Nem lehet az ilyet félvállról venni, mert előre nem lehet megállapítani, hogy nincs a bombában gyújtószerkezet vagy robbanóanyag. Törvény kötelezi arra a tűszerészeket, hogy megtegyék a szükséges óvintézkedéseket" - közölte.

Tari elmondta: a tűzszerészek a bombatest tömegéből mondják meg, hogy mekkora területet kell kiüríteni. Ha szabvány katonai eszközről van szó, mint ebben az esetben is, akkor a leírásokból tudható, mennyi robbanóanyag van benne. Az orrát és a végét is látni kell ahhoz a bombának, hogy lássák, van-e benne gyújtószerkezet, míg a ferencvárosi bomba betontörmelékben volt, csak a kibontásakor lehetett látni, hogy nincs gyújtószerkezete.

Attól, hogy nincs gyújtószerkezete, de van benne robbanóanyag, a bomba még ugyanolyan veszélyes, mert az idők során kikristályosodik a robbanóanyag, és egy enyhe ütésre is robbanhat. Azt viszont megint csak a szétszereléskor lehet megállapítani, hogy van-e benne robbanóanyag vagy nincs, addig azt kell feltételezni, hogy van - mondta a szakember.

A második világháborús - mint utóbb kiderült SB-1000-es típusú - német bombát hétfőn találták egy ferencvárosi építkezésen. Az előzetesen kéttonnás tömegűnek becsült robanószerkezet miatt kedden több ezer embert telepítettek ki a környékről, és lezárták a közműveket - gázt, vizet, áramot -, illetve elterelték az autóforgalmat, és a BKV járművei is módosított menetrend szerint közlekedtek.

Az intézkedések része volt a Lágymányosi híd lezárása is. A forgalmi korlátozások miatt a város más részein komoly torlódások alakultak ki: teljesen bedugult a Hungária körút és a Petőfi híd, az Erzsébet és a Margit hídon is feltorlódott a forgalom, és az M0 autópálya is bedugult.

A bombáról este fél hét előtt nem sokkal derült ki, hogy ártalmatlan. Nem volt benne robbanószer, csak egy üres bombatörzs volt. Feltehetően még a háború után hatástalanították.

Már hétfő éjszaka közölték, hogy a kiürítéssel kapcsolatban a 217-0763, és a 217-1609 ügyfélszolgálati telefonszámokon lehet bővebb felvilágosítást kapni. Éjszaka és kedd hajnalban az [origo] munkatársai is többször hívták ezeket a számokat (hogy érdeklődjenek az Infopark esetleges érintettségéről, ahol szerkesztőségünk is található) azonban még senki nem vette fel a telefonokat. Kedd délután aztán egy közlemnyt adtak ki a hatóságok, amely szerint túlterheltek voltak a vonalak, mert annyian érdeklődnének, hogy a próbálkozóknak állandóan foglaltat jelzett a vonal.

Bánsághi Tamás ferencvárosi alpolgármester, a védelmi bizottság elnöke ugyanakkor úgy vélte: az emberek nagy többsége már az esti vagy legkésőbb a reggeli híradásokból megtudta, hogy el kell hagynia otthonát. "Csak azokkal volt probléma, akik nem néznek tévét, nem hallgatnak rádiót és csak a rendőröktől tudták meg kedd reggel, hogy el kell menniük. Ők ezt nehezen élték meg, de kevés konfliktus volt" - közölte Bánsági.

A kerületi polgármesteri hivatal a teljes hivatali munkát leállította, és az összes vonalat a lakosság tájékoztatására fordították, azonban így is csak 10 vonal állt a lakosság rendelkezésére. "Ez nem volt elegendő, mert 16 ezer bejelentett lakos él itt, és sokan olyanok is érdeklődtek, akik nem is az érintett területen laknak" - mondta a védelmi bizottság elnöke. Az ügyfélszolgálat reggel 8-tól este 10-ig működött. Előző este, amikor már tudni lehetett a kiürítésről, még nem éltek a számok, viszont Bánsági elmondása szerint ez idő alatt munkatársaik értesítették azokat a kiürítendő területen lévő intézményeket, ahol volt bent éjszaka valaki, így az APEH és az Állami Népességnyilvántartó helyi irodáját, benzinkutakat, hogy másnap ne nyissanak ki.

Sokáig kérdéses volt az is, kiürítik-e a budai oldalon az Infopark egyes irodaépületeit és az Egyetemi Központ első épületsorát. A reggel 10 órai BRFK-tájékoztatás arról szólt, hogy a kiürítés a Ferenc körút Boráros tér felöli oldala - Tűzoltó utca - Fehérholló utca - Könyves Kálmán körút - Koppány utca - Kvassai út bevezető szakasza - Lágymányosi híd budai hídfő - Egyetemi Központ első épületsora - a Boráros tér által körülhatárolt területen folyik.

A XI. kerületi rendőrkapitányság ügyeletén azt közölték: faxon kapták meg tíz óra után a rendőrségtől a kiürítés által érintett területek felsorolását, melyben szerepelt a Lágymányosi híd budai hídfője és az Egyetemi Központ első épületsora is, de egyéb értesítést nem kaptak arról: ki kell-e innen vinni az embereket. Az újbudai önkormányzat sajtóreferense pedig nem sokkal fél tizenkettő után értesült a kerületi polgári védelem parancsnokától, hogy csak az utakat zárják le Budán a Lágymányosi híd közelében, az épületekből nem küldik haza a dolgozókat. A terület esetleges lezárása azért került szóba, mert ha felrobbanna a bomba, ablakok ezrei törhetnének ki a budai részen is.