Vágólapra másolva!
A betegfelvételi iroda munkatársai nem akarnak férfival dolgozni - ezzel utasítottak el egy állásra jelentkező férfit a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. A munkát kereső bepanaszolta az intézményt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, amely megállapította: neme miatt diszkriminálták a férfit.
Vágólapra másolva!

Neme miatt hátrányos megkülönböztetés ért egy álláskereső férfit a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). A férfi, akinek volt ilyen munkakörben szerzett tapasztalata, betegfelvételi ügyintézői állásra jelentkezett telefonon a klinikán, februárban. Azt a választ kapta, hogy az irodán dolgozó nők nem akarnak férfival dolgozni - olvasható a hatóság honlapjára kitett határozat indoklásában. A jelentkezővel azt is közölte telefonon a klinika gazdasági igazgatója, hogy a betegfelvételi iroda vezetőjétől úgy tudja: továbbra is női munkaerővel szeretnék betölteni az állást. A munkára végül valóban nőt is vettek fel.

A klinika igazgatója az eljárás során azzal védekezett, hogy utóbb felajánlották a személyes interjú lehetőségét a férfinak, ám ő nem élt ezzel. A hatóság nem fogadta el ezt az érvet, mivel az ajánlat csak azután hangzott el, hogy a második telefonbeszélgetéskor a jelentkező azt mondta a gazdasági vezetőnek, hogy diszkrimináció, amit csinál, ami az Egyenlő Bánásmód Hatóság hatáskörébe tartozik. "A gazdasági vezető tájékoztatását követően a kérelmező alappal tarthatott attól, hogy nem képzettsége, gyakorlata vagy kapcsolatteremtési képessége alapján fogják elbírálni az állásinterjú során" - áll az EBH határozatában.

Az EBH döntése szerint a klinika megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy neme miatt nem biztosított egyenlő esélyt a betegfelvételi ügyintézői állás betöltésére a panaszosnak. Az eljárás során vizsgálták azt is, hogy az intézmény más, adminisztratív munkát ellátó szervezeti egységénél is tapasztalható-e hasonló megkülönböztetés. Ennél a másik egységnél tizenhat férfi és tíz nő dolgozott, ezért a hatóság figyelembe vette ezt a körülményt is a szankciók megállapításánál. A kórházat eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától, és elrendelte a határozat nyilvánosságra hozatalát hatvan napra.