Pénzt sejtenek az érdi család eltűnése mögött

Vágólapra másolva!
Kifizetetlen tartozás - ez vezetett a múlt heti szombathelyi családi tragédiához, és feltehetően ehhez van köze egy négytagú érdi család eltűnésének is. Ismerőseik szerint korábban éttermet is üzemeltettek, és már előző lakóhelyükön is halmoztak fel adósságokat. A rendőrség csak vizsgálódik, de nem nyomoz, szakértőjük szerint pedig a családok nemcsak tartozás, hanem hirtelen meggazdagodás miatt is eltűnhetnek.
Vágólapra másolva!

A múlt hét kedden egy szombathelyi társasházban egy házaspár megölte egyéves gyermekét, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Begyógyszerezték magukat, a férfi az ablakon is kiugrott, de mindketten életben maradtak. A szülők beismerő vallomást tettek a rendőrségen, tettüket azzal magyarázták, hogy nagy összegű kölcsönöket vettek fel, melyeket nem tudtak törleszteni, és nem akarták, hogy emiatt gyermeküket elvegyék tőlük. Ez szerepelt búcsúlevelükben is, amelyet az asszony fogalmazott meg.

Szintén kedden számolt be a rendőrség egy ettől látszólag teljesen független esetről. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jelentette be, hogy közigazgatási eljárást folytatnak egy négytagú család eltűnése ügyében. A közlemény szerint a 40 éves férfi, 32 éves felesége, valamint 8 és 2 éves lányaik június 1-jén tűntek el. A rendőrségnek a férfi Nagykátán élő édesanyja jelentette az eltűnést. Az asszony szerint fia azt mondta neki, hogy Tiszafüredre indultak nyaralni két autóval, oda viszont nem érkeztek meg.

A telefon kicseng

Az egyik autót lezárva, sértetlen állapotban találták meg június 15-én a kecskeméti tanyavilágban, a másiknak, egy Mercedes CL 500-asnak nyoma veszett. A rendőrök azóta megállapították: a szülők nem foglaltak szállást Tiszafüreden. Az asszony telefonja kicseng, de nem veszi fel senki. Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo] érdeklődésére elmondta, nem indítottak nyomozást az ügyben, mivel nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat. Ezért a működő mobiltelefont sem lokalizálhatják. "A rendőrök bementek a házba, ami olyan állapotban van, mintha valóban nyaralni ment volna a család. Jelenleg nincs megalapozott gyanú, ezért közigazgatási hatósági eljárás folyik eltűnésük ügyében. Ennek célja annak kiderítése, hogy hol tartózkodnak" - mondta a szóvivő.

A rendőrség az eltűnés lehetséges okairól nem közöl információt, annak alapján azonban, amit a család ismerői állítanak, lehetséges, hogy - akárcsak a szombathelyi esetnél - itt is kifizetetlen tartozások állnak a háttérben.

A négytagú család Érdről tűnt el, ahol egy családi házat béreltek. A kétszintes épület egy nyugodt, lankás utcában található. Az [origo] múlt csütörtöki ottjártakor épp egy furgon állt előtte, a csengetésre pedig egy férfi jött ki, aki a család közeli ismerősének nevezte magát. "A rendőrségtől is úgy tudom, és én is megerősíthetem, hogy még legalább egy hétig semmilyen információval nem szolgálhatunk" - mondta a férfi, hozzátéve, hogy "a család eltűnése kapcsán a sajtóban megjelent eddigi híresztelések hülyeségek".

Forrás: [origo]
Eltűnése előtt egy érdi bérelt házban élt a család

A szomszédban élő nyugdíjas nő azt mondta, hogy az utóbbi napokban megjelent egy-két autó a háznál, melyek bútorokat szállítottak el. Kérdésünkre elmondta, a családot ő nem igazán ismerte, egy-két éve költözhettek csak Érdre. Néhányszor látta, ahogy a férj a kisebbik gyereket óvodába viszi, ennél többet nem tud róluk - zárta le a beszélgetést.

Biatorbágyon is éltek

A család korábban a szintén Pest megyei Biatorbágyon élt, ahol már kicsivel többet ki lehetett deríteni róluk. Nevük elhallgatását kérő ismerőseik azt mondták az [origo]-nak, hogy egy családi házat béreltek ott is, és egy szintén bérelt éttermet üzemeltettek, a férj pedig emellett számítógépes rendszerekkel foglalkozott.

"Kellemes emberek benyomását keltették, a férfi művelt, okos ember, beszél angolul, németül és, úgy tudom, görögül is. Sok hitelezője van Biatorbágyon, de vannak barátai is" - magyarázta egy idősebb férfi, aki azt mondta, hogy a fia és a családfő jó barátságban voltak. A hiteleket megemlíti a település központjában lévő üzlet eladója is, aki állítja, hogy többször járt hozzájuk vásárolni a férfi és felesége is, és nem voltak ugyan közeli kapcsolatban, de ismerték egymást.

"Én is hallottam olyanokról, akiknek egy-két millióval tartozott" - mondta a boltos, majd felhívta egy ismerősét, akivel a család állítólagos adósságairól beszélt. Miután letette a telefont, hozzátette: "A családfő ide-oda lógott több mindenkinek. Egy idő után már úgy tűnt, mindegy volt, hogy egy millával többel vagy kevesebbel tartozik." Az eladó konkrétumokat nem mondott, és annak az elérhetőségét sem akarta megadni, akivel telefonon beszélt.

A családot ismerő biatorbágyiak közül akadt, aki felvetette, a házaspár és a gyerekek külföldre mentek, hogy így bújjanak ki az állítólagos tartozások alól. A rendőrség ezt nem kívánta kommentálni.

Lottóötös is közrejátszhat

Évente több ezer embernek vész nyoma, de az viszonylag ritka, hogy egy teljes család tűnik el. Hat évvel ezelőtt az Érdhez közel eső Tárnokról tűnt el a Radics család. Őket azóta sem találták meg.

A rendőrségnek nincs statisztikája arról, hogy hány család tűnik el és hogy mi állt ezek hátterében. "Az esetek többségében hitelezők, nagy kölcsönök, uzsora kamat elől menekülnek el. Közrejátszhatnak azonban egyéb okok is, például egy lottóötös, amit nem akarnak megosztani a külvilággal" - beszélt az általános tapasztalatokról Horváth Katalin, az Országos Rendőr-főkapitányság koordinációs munkatársa. Hozzátette azonban azt is, előfordulhat, hogy egyszerűen azért tűnik el egy család, mert felnőtt emberekről van szó, akik nem feltétlenül közlik a környezetükkel, hova költöznek.