Már két dílert fogtak el a drogos halálesetek után

Vágólapra másolva!
Kedden elfogták azt a vietnami származású dílert is, aki feltehetően a hétvégén a XIII. kerületben drogfogyasztás miatt elhunyt két embernek adott el kábítószert. Ő már a második drogkereskedő, akit a hétvégi kábítószerrel kapcsolatos halálesetek miatt fogtak el. Keddre virradóra újabb drogfüggő ember halt meg, de a rendőrök szerint ennek nincs köze a hétvégi esetekhez. A BRFK illetékese szerint nála az alkohol és a heroin együttes hatása okozhatta a tragédiát.
Vágólapra másolva!

Újabb dílert fogtak el a rendőrök kedden a hétfvégi drogos halálesetekkel kapcsolatban. Szombaton három férfi és egy nő holttestét találták meg - a III. és a XIII. kerületben -, halálukat feltehetően kábítószer-túladagolás okozta. A hétfőn elfogott vietnami férfi feltehetően a XIII. kerületben elhunyt két embernek adta el a drogot. A IX. kerületben élő kábítószer-kereskedőt a Lágymányosi hídnál érték tetten, amikor két vásárlónak értékesített kábítószert.

A rendőrök még hétfőn délután fogták el azt a férfit, akitől az utolsó adagot vásárolta a szombaton éjjel a III. kerületben holtan talált két ember. A III. kerületi Vörösvári úton elfogott 53 éves kábítószer-kereskedőt azzal gyanúsítják, hogy 2008. márciusától augusztus 2-ig - 2 hónap kihagyásával - heroint értékesített a Szőlő utcában halva talált nőnek, és szintén heroint adott el a Szőlő utcai lépcsőházban meghalt férfinak. A rendőrök szerint egy harmadik, 30 éves férfinek is heroint és metadon tablettát árult heti két alkalommal, július közepéig, három éven keresztül.

Ródler Norbert, a BRFK kábítószerellenes szolgálatának vezetője azt mondta az [origo]-nak, hogy találtak egy olyan fogyasztót, aki ugyanezt az anyagot használta, és ő is rosszul lett tőle, "de túlélte". A kábítószer-kereskedőt - aki négy évet ült már korábban dílerkedésért - őrizetbe vették, és eljárás indult ellene kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt.

A BRFK közigazgatási hatósági eljárást indított hétvégi halálesetek körülményeinek tisztázására. Ezzel párhuzamosan kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen, az esetek közötti összefüggések tisztázása, illetve a kábítószert értékesítő személy vagy személyek kilétének megállapítása érdekében, így jutottak el a két drogdílerhez.

Újabb haláleset, nincs összefüggés

Közben újabb droggal összefüggésben lévő haláleset történt a fővárosban. Hétfőn este hét órakor halt meg egy 32 éves nő egy XI. kerületi Fehérvári úti lakásban. A mentőszolgálat szerint nem lehet tudni, hogy drogtúladagolásban halt-e meg. Ródler Norbert közölte, feltételezésük szerint ebben az esetben a heroin és alkohol együttes fogyasztása okozhatta a halált.

Feltételezésüket azzal támasztotta alá a rendőrségi vezető, hogy találtak olyan fogyasztókat, akik ugyanazt a szert használták, mint a meghalt nő, ám alkohol nélkül. Nekik semmi bajuk nem lett, vagyis ebben az esetben a BRFK szerint nem volt szennyezett a fogyasztott heroin. A nő nem volt egyedül, a vele lévő ismerősei értesítették a mentőket - közölte az [origo]-val a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya.

Ez az ötödik droggal összefüggésbe hozható haláleset Budapesten a hétvége óta, de a rendőrség szerint hétfő esti nincs összefüggésben a korábbiakkal. Szombaton éjjel négy ember holttestét találták meg Budapesten, halálukat feltehetően kábítószer-túladagolás okozta. A főváros III. kerületében egy 30 éves férfit és egy 33 éves nőt találtak holtan, a XIII. kerületben pedig egy 30 és egy 33 éves férfit, mindegyiküket más-más helyszínen.

"Ha ez nem véletlen, akkor szörnyű szer van a piacon"

Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn azt mondta, hogy valószínűleg szennyezett, a korábbinál erősebb hatóanyagú heroin okozta a négy ember halálát. A rendőrség egyelőre nem ad tájékoztatást arról, hogy kik találtak rá a holttestekre, elképzelhető-e kapcsolat az esetek között, és azt sem árulják el: mi alapján feltételezik, hogy kábítószer-túladagolás lehetett a halálok. "Egyelőre vizsgáljuk a halálesetek körülményeit" - közölte a BRFK sajtóügyeletese hétfőn. Tájékoztatása szerint az orvos szakértői vizsgálat eredménye néhány napon belül várható, a toxikológiai vizsgálat azonban tovább tarthat.

A Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezetője, Funk Sándor a hétvégi halálesetekkel kapcsolatban azt mondta, nagyon különös, hogy egyszerre négy drogos haláleset történt. Szerinte ugyan elképzelhető, hogy pusztán véletlen egybeesésről van szó, de "ha ez nem véletlen, akkor szörnyű, halálos szer van a piacon" - tette hozzá.

A heroinfüggők számára a túladagolás veszélye a használat második-harmadik évében a legnagyobb. Ha a beteg nem szokik le, a harmadik év letelte után már kevésbé valószínű, hogy túladagolja magát, bár balesetszerű túladagolás így is bármikor előfordulhat. A kockázat válságidőszakban a legnagyobb, valamint akkor, amikor a beteg éppen leszokóban van, és ezért csökken a szerrel szembeni toleranciája - magyarázta az orvos.

Funk Sándor elmondta: a kilencvenes években évente 250-350 drogos halálozás fordult elő évente, az esetek közül nem mindegyiket túladagolás okozta, ide sorolták a kábítószer-használókat érő baleseteket és a kihűlést is. 2000 után jelentősen, 100 alá csökkent ez a szám, a legutóbbi időszakról azonban nincsenek rendszerezett adatok. "Most azt látjuk, hogy a heroinfogyasztás nem csökkent, legfeljebb stagnál" - közölte az addiktológiai osztály vezetője.