Ombudsmani nyomásra törölték a dupla mikuláscsomagot

Vágólapra másolva!
Már egy hónapja nem tehetnek két vagy több mikuláscsomagot a díjfizetés nékül parkoló autókra a fővárosban. A problémára az ombudmsna hívta fel a figyelmet, a Fővárosi Közgyűlés július közepén pontosította a vonatkozó rendeletet.
Vágólapra másolva!

A fővárosban egy hónapja már nem tehetnek két vagy több mikuláscsomagot a parkolóőrök a díjfizetés nélkül ugyanott várakozó járművekre - derül ki Szabó Máté ombudsman vasárnapi közleményéből.

Az ombudsman két éve - majd idén májusban - vizsgálta a többszörös büntetések ügyét, mert szerinte a parkolási társaságok önkényesen értelmezik a Fővárosi Közgyűlés rendeletét, amikor többször is pótdíjat vetnek ki a díjfizetés nélkül ugyanott, huzamosabb ideig parkoló járműre. Ez az eljárás sérti a jogállamiság, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog elvét. A Fővárosi Közgyűlés 38/2008. számú - július 15-én hozott és aznap hatályba is lépett - rendeletében módosította, egyértelművé tette a szabályozást.

Az új szabályozásban szerint a várakozási övezetekben közúti várakozóhelyeken díjfizetés nélkül várakozó gépjármű tulajdonosának a türelmi idő letelte után várakozási díjkülönbözetet és pótdíjat kell fizetnie. "Az azonos helyen várakozó gépjárműre, üzemidőben, díjfizetés nélküli várakozás miatt csak egyszer lehet várakozási díjkülönbözetet és pótdíjat kiszabni" - áll a rendeletben. A türelmi idő egy óránál rövidebb időre történő díjfizetés esetén 5 perc, egy órára vagy annál hosszabb időre történő díjfizetés esetén 15 perc.

A várakozási övezetekben "a megengedett várakozási időtartamot túllépő gépjármű tulajdonosának pótdíjat kell fizetnie. A megengedett várakozási időtartam túllépése miatt kiszabott pótdíj az időtartam korlátozás leteltével újra kiszabható." vagyis július 15-e óta a parkolóőr csak egyszer tehet mikuláscsomagot az autóra, ott pedig, ahol időben korlátozott a várakozás, csak a megjelölt idő letelte után szabható ki újra a pótdíj.

A parkolási rendelet módosítása körül kisebb kommunikációs zavar volt: az ombudsman májusi vizsgálata után - miután megállapította a jogsértéseket - július 30-án tudatta az MTI-vel, hogy felkérte a Fővárosi Közgyűlést a rendelet pontosítására. A Világgazdaság augusztus 11-i számában pedig a Főpolgármesteri Hivatal azt közölte a lappal, hogy "Szabó Máté kérésének eleget téve Demszky Gábor főpolgármester kérte az illetékes ügyosztályokat, hogy az előírt válaszadási határidőn, hatvan napon belül vizsgálják meg a jelentést, és tegyenek javaslatot a szükséges intézkedésekre". A sajtóosztály tudatta azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat csak e vizsgálat lezárulása után alakítja ki hivatalos álláspontját arról, milyen lépésekre van szükség.