Visszadobták Kerék feljelentését a Kulcsár-ügyben

Vágólapra másolva!
A jövő hétre napolták el a brókerbotrány tárgyalását, de a vádlottak pénteken felszólalhattak az utolsó szó jogán. Kulcsár Attila már elmondta, amit akart, a többi vádlott továbbra is ártatlannak vallotta magát. Többen kifogásolták, hogy a vád kizárólag Kulcsár vallomására épül. Gyakorlatilag már csak az ítélethirdetés van hátra. Pénteken elutasította az ügyészség a másodrendű vádlott, Kerék Csaba feljelentését, amelyben az egykori bróker ügyvédjét hamis váddal gyanúsította meg.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Nyomozó Ügyészség elutasította Kerék Csaba, a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjának hamis vád miatt tett feljelentését - közölte pénteken a Fővárosi Főügyészség. A Kulcsár-ügy pénteki tárgyalásán is ismertetett feljelentés egy állítólagos hangfelvételen alapul, amely Kerék Csaba szerint azt rögzíti, hogy a bróker ügyvédje, Zámbó Gyula a bírósági folyosón arra célzott: védence visszavonná vagy megváltoztatná vallomását társai érdekében.

Időhúzás és cirkusz az ügyész szerint

Az állítólagos hangfelvétel leirata eljutott Kerék Csabához, aki hamis vád gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI). Az NNI azonban nem illetékes a kérdésben, így átküldte a feljelentést a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek. Az ügyészség pénteken arra hivatkozva utasította el a feljelentést, hogy ameddig tart egy alapügy - ami ebben az esetben a jövő héten folytatódó Kulcsár-ügy -, addig hamis vád miatt csak az ebben eljáró hatóság - azaz az ügyet tárgyaló Fővárosi Bíróság - tehet feljelentést hamis vád miatt.

Az ügyész a Kulcsár-per pénteki tárgyalásán a feljelentéssel kapcsolatban megjegyezte: várható volt, hogy újabb cirkusz alakul ki. Mint mondta, Kerék időhúzás miatt nyújthatta be a feljelentést jóval azután, hogy a tudomására jutott az információ, ráadásul az illetékességgel nem is rendelkező NNI-nél, ezért ennek nem szabad befolyásolnia a Kulcsár-ügy befejezését.

Jövő héten folytatódik a per

A pénteki tárgyaláson augusztus 28-ra napolta el a bíróság a Kulcsár-ügy tárgyalását, így leghamarabb jövő hét csütörtökön születhet ítélet az öt éve húzódó botrányban. A pénteki tárgyaláson a vádlottak az utolsó jogán szólalhattak fel. Kulcsár Attila volt bróker, a per elsőrendű vádlottja csak annyit mondott, hogy már elmondta, amit akart.

Kulcsár már korábban, a nyomozás során beismerte a feltételezett bűncselekményeket (a vádirat szerint többek között sikkasztás, pénzmosás és okirat-hamisítás), illetve terhelő vallomást tett a többi vádlottra. Ők azonban az ügy kezdete óta következetesen tagadtak, és ezt tették az utolsó szó jogán is.

"Mikor szakad le?"

Kerék Csaba másodrendű vádlott, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója azt mondta, Kulcsár bizonyítékgyárrá vált az ügyészség kezében, amely száz emberre nézve mondatott el vele vallomást. Ügyvédje a pénteki tárgyaláson is többször felemlegette Kulcsár jó hangulatú ügyészségi kihallgatását (amelynek felvételei nyilvánosságra kerültek), és azt állította, a kihallgatás szabálytalan volt. Kerék védője - aki megjegyezte, nem az a gond, hogy "bratyizós volt-e" a kihallgatás - azt állítja: jelentős eltérések vannak a videófelvétel és a bizonyítékként figyelembe vett, hivatalos jegyzőkönyv között, és ez gyanússá teszi a kihallgatást.

A Legfőbb Ügyészség azonban - egy, a bíró által pénteken ismertetett irat szerint - úgy találta, hogy az ügyészek szabályosan hallgatták ki Kulcsárt. A felvétel alapján sem a kihallgatás légköre, sem taktikája nem kifogásolható - állítja a vádhatóság -, az elhíresült "Mikor szakad le onnan?" mondat pedig az ügyészség szerint a rosszul működő légkondicionálóra vonatkozott, nem pedig a vallomásának tartalmára. Kerék Csaba ügyvédje az ügyészi jelentés állításait több ponton is megkérdőjelezte, ráadásul szerinte 26 perccel rövidebb a videó, mint amennyi ideig a jegyzőkönyv szerint a kihallgatás tartott.

Bosszúvágy

A vádlottak mind ártatlanságukat hangsúlyozták, vagy nem kívántak élni az utolsó megszólalás lehetőségével. Kerék Csaba úgy fogalmazott, valakik eldöntötték, hogy bűnös, és Kulcsár ehhez eszköz lett az ügyészség kezében. "A mai nap kérdése, hogy ez a koncepció koronát kap-e" - tette hozzá. Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő volt vezetője szintén azt állította az utolsó szó jogán, hogy koncepciós módon került a bűnügybe, nemhogy sikkasztást nem követett el, de tevékenysége alatt még gyarapodott is az állami cég. "Kulcsár valójában nem vádlott, hanem ő az elsőrendű vádló, ő vádol bennünket" - jelentette ki.

Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója latinos műveltségét csillogtatva csak annyit mondott, "Veritas omnia vincit" (Az igazság mindent legyőz). Schönthal Henrik pedig arról beszélt, hogy önként jött haza Magyarországra, hogy tisztázza magát, mert nem volt tudomása arról, hogy a pénz, amit kezel, bűncselekményből származik. "Remélem, nem hiába jöttem haza" - tette hozzá.

Forró Tamás volt újságíró is azt hangsúlyozta, hogy a vád kizárólag Kulcsár három évvel ezelőtt tett vallomására épül, de annak állításait az ügyészség nem tudta bizonyítani. Szerinte a vádhatóságnál a bosszúvágy uralkodik, felelősségre vonási kényszer van, ezért Kulcsár vallomásából összeollózták a vádiratot. Forró, illetve a K&H bank egykori jogásza, Vígh Szabolcs emelte ki azt az utolsó szó jogán, hogy egzisztenciálisan milyen súlyos csapást jelentett számukra, hogy belekeveredtek az ügybe. Vígh azzal mentegette magát, hogy ügyvédként jóhiszeműen járt el, és - mivel nem volt tudomása a szabálytalanságokról - megbízójának utasításait követte.

Letöltendőt kértek

Korábban az ügyész tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást. Letöltendő szabadságvesztést kért Kulcsárra, Kerékre, Rejtő E. Tiborra, Garamszegi Gáborra, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesére, Bitvai Miklósra, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatójára és Forró Tamásra.

Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje védőbeszédében arra hivatkozott, hogy a pénzt "odatették Kulcsár Attila lába elé, hogy belebotoljon". Mint mondta, a sértett K&H Equities brókercég "felróható magatartása" is nagymértékben elősegítette, illetve előidézte a bűncselekmény-sorozatot, és ez Kulcsár számára nyomatékos enyhítő körülmény, csakúgy, mint a vádlott beismerő, feltáró jellegű vallomása.

Kulcsár Attilát és 23 társát sikkasztással, pénzmosással, okirat-hamisítással, bűnpártolással és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A vád szerint Kulcsár 1998 és 2003 között a K&H Equitiesnél jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét, amivel több mint 8 milliárd forint kárt okoztak. A 2003 nyarán kipattant brókerbotrány nyomán indult büntetőeljárásban Kulcsárt leszámítva szinte minden vádlott tagadja bűnösségét.