Az MDF is feloszlatná a parlamentet

Vágólapra másolva!
Az MDF a parlament feloszlatását kezdeményezi, az erről szóló tervezetet még a héten benyújtják - jelentette be Hock Zoltán MDF-elnökhelyettes. Az országgyűlés feloszlatásáról már a Fidesz is beszélt, az erről szóló javaslatról öt nap múlva döntenek.
Vágólapra másolva!

Az MDF az Országgyűlés szeptember 30-ával történő feloszlatását kezdeményezi, és még a héten benyújtják a parlament elnökének az erről szóló határozattervezetet - jelentette be Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese. A politikus előkészítő tárgyaláson találkozott Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével és Latorcai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével.

"Az előre hozott választás teremtheti meg azt a stabil politikai helyzetet Magyarországon, melynek során egy támogatott kormánya lehet az országnak" - fogalmazott Hock Zoltán, hozzátéve: reméli, hogy a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ is csatlakozik az indítványhoz. "Ha mind a három ellenzéki párt támogatja az MDF javaslatát, akkor meglesz a szükséges többség az országgyűlési határozat elfogadásához, ezután pedig a köztársasági elnöknek lehetősége lesz arra, hogy kiírja Magyarországon az új választásokat" - mondta az MDF elnökhelyettese.

A függetleneket is megkeresik

A parlament feloszlatásához mind a 386 parlamenti képviselő több mint felének, azaz legkevesebb 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges. Ez a többség éppen meglenne, ha az összes ellenzéki képviselő - a 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es -, továbbá a két Fideszből kilépett független képviselő egyike - Lengyel Zoltán vagy Tóth András - igennel voksolna.

Kérdésre válaszolva Hock elmondta: a független képviselőkkel még nem tárgyaltak, de mivel döntésük befolyásolhatja szavazás végkimenetelét, ezért őket is megkeresik majd a javaslattal. Az MDF elnökhelyettese szerint az SZDSZ-nek is mérlegelnie kell, hogy a szavazati erejét a parlament feloszlatásra használja, vagy tovább folytatja az alkudozást a szocialistákkal. Egy kiutat látunk ebből a helyzetből, ha az Országgyűlés kimondja saját maga feloszlatását - tette hozzá. A Fidesz a szeptember 15-i frakcióülésén, a KDNP pedig a hét végi elnökségi és frakcióülésén dönt a parlament feloszlatásáról szóló javaslatról.

A hárompárti találkozóra reagálva Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán annyit mondott, hogy az ellenzéki pártoknak az Alkotmány szerint joguk van arra, hogy az országgyűlés feloszlatásáról szóló határozati javaslatot nyújtsanak be. A kisebbségi kormány ettől még folytatja a működését - tette hozzá a kormányszóvivő.

Az SZDSZ nem ment el

Orbán Viktor Fidesz-elnök pártja keddi elnökségi ülése után újságíróknak azt mondta: tárgyaltak a parlament feloszlatásának lehetőségéről, ám döntés nem született. "Én a parlament feloszlatásának híve vagyok. Nem hiszem, hogy a régi elvtársias megoldások messzire vezetnének. Nem a pártelvtársakat kell megkérdezni arról, hogy mi legyen egy országgal, hanem az embereket kell megkérdezni, ha egy ország láthatóan a válság szélén egyensúlyoz, hosszabb távon is, és a vezetői nem tudják megoldani ezt a válságot" - mondta az elnökségi ülés után Orbán a Népszabadság szerint. A Fidesz elnöke hozzátette: bízik benne, hogy a parlament "szélnek eresztéséhez" megszerezhető a többség.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke augusztus végén kezdeményezte, hogy a négy ellenzéki pártelnök egyeztessen a jövő évi költségvetési és adótörvényekről, ha pedig ebben nincs megegyezés, akkor a parlament feloszlatásáról. A meghívást mindenki elfogadta, de később az SZDSZ jelezte, hogy számára nem megfelelő az időpont, és az is kiderült, hogy a Fideszt nem Orbán Viktor pártelnök képviseli. Ezek után Dávid Ibolya a szerdai találkozót előkészítő tárgyalássá minősítette át.