Századvég-Forsense: Előre hozott választást akar az emberek közel fele

Vágólapra másolva!
Csaknem minden második ember előre hozott választást akar a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint. Rekordot döntött azok aránya, akik új, a jelenlegi pártoktól független erőt szeretnének kormányon látni. Az MSZP-t támogatók aránya is nőtt.
Vágólapra másolva!

Az emberek 45 százaléka szerint előre hozott választás kiírása lenne a legjobb megoldás a jelenlegi politikai helyzetben - derül ki a Századvég és a Forsense közös kutatásából, melyet augusztus 27. és szeptember 5. között készítettek ezer ember telefonos megkérdezésével. A Fidesz-szavazók körében 83 százalék azok aránya, akik így gondolkoznak. A megkérdezettek 39 százaléka szeretné, hogy a szocialisták legyenek továbbra is kormányonAz MSZP-kormányt támogatók mindössze 27 százaléka akarja, hogy továbbra isGyurcsány Ferenc legyen a miniszterelnök, a többiek új kormányfőt szeretnének.

A megkérdezettek relatív többsége, 46 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását. A Fidesz elnöke, Orbán Viktor a válaszadók 33 százaléka szerint alkalmasabb lenne miniszterelnöknek, mint Gyurcsány. Az emberek csaknem harmada, 31 százaléka ugyanakkor sem Orbánt, sem Gyurcsányt nem tartja alkalmasnak. Rekordot döntött azok aránya, akik a jelenlegi pártoktól független, új erőt látnának szívesen kormányon.

A választói aktivitás alig változott. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében júliushoz képest enyhén csökkent - most 25 százalék -, míg az MSZP mellett állók aránya 13-ról 18 százalékra nőtt. A Századvég és a Forsense szerint valószínűleg Gyurcsány Megegyezés című programjával hódította vissza néhány régi szimpatizánsát az MSZP. Az SZDSZ és az MDF is két százalékon áll, akárcsak nyár elején.

Júliushoz képest valamivel kevesebben ítélték meg negatívan a kormány tevékenységét, de arányuk még mindig 62 százalék. Az ellenzék munkáját negatívan megítélők aránya 59 százalék. A Fidesz szavazói valamivel kritikusabbak saját pártjukkal szemben, mint a szocialisták szimpatizánsai az MSZP-vel. A válaszadók harmada mindkét oldallal elégedetlen.