Csak a Megegyezés hibáiban ért egyet Fodor és Orbán

Vágólapra másolva!
Nem hozott előrelépést a Fidesz és az SZDSZ csütörtöki tárgyalása abból a szempontból, hogy a szabad demokraták még mindig a szakértői kormányt szeretnének, a Fidesz szerint viszont kormányváltásra van szükség - ez derült ki abból, ahogy Orbán Viktor és Fodor Gábor értékelte a megbeszélést. Egyeztettek viszont az SZDSZ javaslatáról, miszerint törvényi plafonnal kellene letörni a költségvetési túlköltekezést.
Vágólapra másolva!

"Keressük a közöset, de legyen világos, hogy sok kérdésben máshogy gondolkodunk" - jelentette ki Fodor Gábor csütörtökön, miután Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével tárgyalt. A megbeszélést értékelve a szabad demokrata pártelnök azt mondta: az ország számára legfontosabb a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, ezért a Fidesszel elsősorban tartalmi kérdésekről egyeztettek. A politikus emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ még nyáron kezdeményezett tárgyalásokat a több parlamenti párt vezetőivel annak érdekében, hogy legyen párbeszéd köztük. A mai közállapotokat tekintve már az eredmény hogy valóban leültünk egymással - tette hozzá.

Az SZDSZ ismertette a Fidesszel két elképzelését, amelyet a parlament elé szeretne vinni: egyrészt törvénnyel szabnának plafont a költségvetési költekezésnek, másrészt javasolják, hogy a pártok közösen ítéljék el az utóbbi időkben elszaporodott kisebbségellenes megnyilvánulásokat. Fodor Gábor szerint ugyanis az állami túlterjeszkedés visszaszorítása érdekében elő kell írni azt a határt, amin túl nem lehet költekezni. Úgy tűnik, hogy ennek a javaslatnak nincs elvi akadálya a Fidesz részéről - tette hozzá.

A Megegyezés alkalmatlanságában egyetértenek

A két párt egyetértett abban is, hogy a Gyurcsány Ferenc által közzétett Megegyezés című program nem megfelelő, mert nem lehet a gazdaság kifehérítésére alapozni az adócsökkentést, ráadásul a javaslat nem kezd semmit az állam túlterjeszkedésével - mondta az SZDSZ elnöke.

Leszögeztük, hogy olyan kormány kell, amely élvezi a parlament többségének a támogatását, de most a tartalmi kérdéseket helyeztük előtérbe - válaszolt Fodor Gábor az újságírói kérdésre, miszerint szó esett-e a szakértői kormány lehetőségéről. A pártelnök reagált Gusztos Péter SZDSZ-es ügyvivő reggeli nyilatkozatára is, amely szerint talán taktikai hiba volt az MSZP-vel szemben, hogy kikötötték a szakértői kormányt és a kormányfő leváltását. Fodor erre azt mondta, hogy vita folyik arról a pártban, mi a legjobb elnevezés a parlament támogatását bíró kormányra - ez lehet akár a szakértői kabinet is -, így Gusztos Péter szerinte mindössze ezt akarta mondani.

Kiadáscsökkentést nem akar Orbán

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke külön sajtótájékoztatón mondta el véleményét a két párt közötti csütörtöki egyeztetésről. Az ellenzéki vezető a Fodor Gábor beszámolójához annyit tett hozzá, hogy a két párt szakértői egyeztetnek majd az SZDSZ-es javaslatokról, bár ők inkább egy költségvetési tanács felállításával akadályoznák meg a kormányzati túlköltekezést. Újságírói kérdésre elmondta, hogy olyan plafon meghúzásába nem mennének bele, ami kiadáscsökkentést jelent, kizárólag a költségvetés növelésnek felső határát lehet szerintük keretek közé szorítani.

Orbán elsősorban arról beszélt, hogy a Fidesz szerint az országnak új politikára, és új kormányra van szüksége. "Már megbukott koalíciók újrafércelésének nem látjuk értelmét" - tette hozzá. Orbán szerint ezért a jelenleg folyó politikai pókerjátszmát abba kellene hagyni, mert képtelenség, hogy a kormány azzal töltik az időt, hogyan lapátolja össze a kisebbségi kormányzáshoz szükséges többséget. Erről fog szólni az ősz, a kormány saját kicsinyes pozícióharcaival, többségével foglalkozik - mondta.

Ráadásul szerinte most különösen nagy szükség lenne cselekvőképes kormányra, mint mondta, "baj van", hiszen a világgazdasági válság miatt a magyar gazdaság növekedése is lassulni fog. "Szélcsendben nem tűnik fel, ha eltörött a kormány, de most vihar készülődik" - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki szerint az adócsökkentéshez mindenképpen kormányváltásra van szükség, mert ez kellő politikai akarat nélkül nem megy.

Forrás: MTI

Újságírói kérdésre elmondta, hogy "tiszteletreméltó, de életképtelen javaslatnak" tartják a szakértői kormány ötletét, miközben az SZDSZ a Fidesz javaslatával nem értenek egyet az előrehozott választásokról. "Ebben nem volt előremozdulás" - tette hozzá Orbán, aki szerint az viszont kiderült, hogy a szabad demokraták is szavaznának a parlamentben a Megegyezés című programról, és ezt el fogják utasítani.

Arra a kérdésre, hogy milyen hangnemben zajlottak a tárgyalások, Orbán azt válaszolta: "fideszes hangnemben". Mint mondta, "ne tévesszen meg senkit, hogy zakót és nyakkendőt viselünk", mert a találkozó hasonlított azokhoz az eszmecserékhez, amelyeket a Bibó Kollégiumban tartottak húsz évvel ezelőtt. (Fodor Gábor és Orbán Viktor egykor szobatársak voltak a Bibó Kollégiumban, mindketten alapító tagjai voltak a Fidesznek, ahonnan Fodor később átült az SZDSZ-be.)

Az SZDSZ múlt héten az MSZP-vel is tárgyalóasztalhoz ült, hogy az együttműködés lehetőségeiről egyeztessenek. A két párt megbeszélése jövő héten fog folytatódni.