Nyomozócsoportok alakultak a trükkös tolvajok ellen

Vágólapra másolva!
Országszerte nyomozócsoportok alakultak a trükkös lopások felderítésére. A trükkös tolvajok térképet mutogatva vagy a kocsi kerekét kiszúrva terelik el áldozatuk figyelmét, vagy különböző mesékkel kéredzkednek be a lakásokba, amelyeket kifosztanak.
Vágólapra másolva!

Eddig 23 ügyben rendelt el nyomozást az idén trükkös lopás miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - közölte Mátrai Sándor, a szervezett bűnözés elleni osztály alosztályvezetője. A trükkös lopás kifejezést arra használja a rendőrség, amikor a tolvajok kihasználják célpontjuk figyelmetlenségét vagy kifejezetten elterelik a figyelmét, így lopják el az értékeit.

Olykor valamilyen hihető indokkal bekéredzkednek a lakásba - villanyóra-leolvasónak adják ki magukat vagy kérnek egy pohár vizet -, ahonnan azután készpénzt, értéktárgyakat visznek el. Trükkös lopás az is, amikor kiszúrják a bankból vagy a pénzkiadó automatától induló sértett gépkocsijának a kerekét, és kerékcsere közben ellopják az őrizet nélkül maradt pénzt - mondta Mátrai Sándor. Az alosztályvezető szerint a bankból nagy összeggel távozók úgy kerülhetik el, hogy meglopják őket, ha gyanút fognak, amikor leeresztve találják a kocsijuk kerekét, és nem kezdenek hozzá egyedül a kerékcseréhez, hanem segítséget hívnak.

Az is jellemző elkövetési mód, hogy a bankból távozót többen körülveszik, térképet mutogatnak neki és útbaigazítást kérnek tőle, közben ellopják a pénzét. Előfordul, hogy követik az autót, megvárják, amíg a vezető leparkol és elmegy, majd betörik az ablakot, és kiemelik a kocsiban hagyott pénzt. Volt már példa arra is, hogy akkor törték be az ablakot, amikor a sértett még bent ült az autóban.

Mátrai szerint az emberek ugyan tudják, hogy léteznek ilyen tolvajok, arra azonban nem gondolnak, hogy ők is sértetté válhatnak. Az alosztályvezető elmondta: tavaly 31 nyomozást rendeltek el trükkös lopás miatt, ezek közül húszat derítettek fel. Az idén 23 nyomozás rendeltek el, ebből nyolc ügyet már felderítettek, háromban pedig Mátrai szerint már nagyon közel vannak a tettesek megtalálásához. A rendőrség fellépésének köszönhetően az elmúlt másfél hónapban csak egy ilyen bűncselekmény történt a fővárosban - mondta.

A BRFK úgy tudja: 4-5 magyar csoport és 1-2 külföldi foglalkozik trükkös lopásokkal a fővárosban. A külföldiek négyen-öten mozognak egy csoportban, a magyarok inkább hárman-négyen.

Az országos rendőrfőkapitányi a közelmúltban elrendelte, hogy nyomozócsoportok alakuljanak az országban a trükkös lopások ellen, az Országos Rendőr-főkapitányságon pedig nyomozócsoport jött létre az ilyen bűncselekmények utáni nyomozás koordinálására.