Kizárták az MDF-ből és feljelenthetik Almássyt

Vágólapra másolva!
Pénteken kizárták Almássy Kornélt az MDF-frakcióból és a pártból is, Szilvásy György titokminiszter pedig bejelentette: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vizsgálja, tegyen-e feljelentést ellene. Szilvásy rágalomnak nevezte Almássy csütörtöki állításait arról, hogy a titkosszolgálatok kényszerítették visszalépésre a párt elnöki posztjáért folytatott küzdelemben. Pénteken a volt MDF-alelnök közölte: feljelentés tesz rágalmazás és magántitok jogosulatlan megszerzése miatt, és törvénytelennek tekinti kizárását.
Vágólapra másolva!

A Magyar Demokrata Fórum Képviselőcsoportja egyhangú szavazással pénteken kizárta soraiból Almássy Kornélt - derül ki Herényi Károly frakcióvezető pénteki közleményéből, amely szerint Almássyt a pártból is kizárták. Herényi azzal indokolta Almássy kizárását, hogy "teljességgel vállalhatatlannak" tartják a politikai viselkedését. A döntésről e-mailben tájékoztatták a politikust, aki független képviselőként folytathatja országgyűlési munkáját.

A távirati iroda megkérdezte Orbán Viktor Fidesz-elnököt, felvetődött-e, hogy a későbbiekben felvegyék Almássyt a Fidesz-frakcióba. "Nincs terítéken, hogy bárkit is felvegyenek" - válaszolta Orbán, aki szerint pártjának nem számít, ki az MDF elnöke, de nem örülnek neki, hogy a pártban az "abnormalitás jelei ütötték fel a fejüket", mert ez általánosságban sem tesz jót a demokráciának.

Almássy pénteken azt mondta: törvénytelennek, ezáltal semmisnek tekinti a kizárását. Arra hivatkozott, hogy pénteken nem lehetett sem frakció-, sem elnökségi ülés, mert ő - mint a frakció és az elnökség tagja - nem kapott meghívót. "Mindezek értelmében az én esetleges kizárásomról az országos választmány jogosult dönteni, nem pedig Herényi Károly frakcióvezető. Így továbbra is MDF-frakciótag, MDF-alelnök, budapesti elnök maradtam és ezen jogkörömet ma és a holnapi országos gyűlésen is gyakorolni fogom" - jelentette ki a politikus.

"Az emberi összeomlás még érthető lenne, politikai viselkedése azonban egy konzervatív párt számára elfogadhatatlan" - áll Herényi a kizárásról beszámoló közleményben, amely irreálisnak és elképesztőnek nevezi Almássy "történeteit".

Almássy csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az országos választmány ülése előtt pénteken elrabolta Balla Györgyöt, a párt Somogy megyei elnökét egy fegyveres, kommandós egyenruhás, NBH-jelvényt viselő férfi, és csak másnap reggel engedte el. Balla György szintén azt állította, hogy az Almássy által mondottak megfelelnek a valóságnak.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vizsgálja, tegyen-e feljelentést az Almássy Kornél MDF-es politikus által csütörtökön elmondottakkal kapcsolatban - közölte Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Eközben Almássy Kornél bejelentette: pénteken megbízást adott ügyvédjének, hogy "az elmúlt hetekben vele szemben aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelenős érdeksérelmet okozó rágalmazások, valamint magántitok jogosulatlan megszerzése miatt tegye meg a szükséges jogi lépéseket". Almássy közleménye szerint Balla György pénteken szintén megteszi a feljelentést kényszerítés és személyes szabadság megsértése miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen.

Szilvásy György szerint "tarthatatlan rágalom", amit Almássy mondott, mert az NBH-nak nincs kommandós egyenruhája, nincs fegyverzete és nincs jelvénye sem. Iváncsik Imre titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár csütörtökön az MTV Este című műsorában szintén visszautasította Almássy Kornélnak azt az állítását, miszerint titkosszolgálatok kényszerítették a visszalépésre az MDF elnökjelöltségétől. Iváncsik Imre is azt mondta: nem tud olyan NBH-jelvényről, amelyet a Balla György elleni állítólagos akcióban a kommandós egyenruhás férfi viselhetett volna. Szerinte a nemzetbiztonsági hivatali munkatársak tevékenységének éppen az a lényege, hogy fedve legyenek, és munkájukat mindenben a törvénynek megfelelően végzik.

"Elképesztő vádaskodásnak tartom mindazt, ami elhangzott, s nem is hiszem, hogy erre szükséges lenne reagálni" - mondta az Este című műsorban Iváncsik Imre.

"Képtelenségnek és kitalációnak" minősítette Almássy állításait pénteken a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő, a távirati irodának nyilatkozó illetékese is. Ő is azt mondta, hogy az NBH-nak nincs se kommandós, se más egyenruhája, így ezen az egyenruhán nem is viselhetnek semmiféle kitűzőt. A név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati munkatárs hozzátette: az NBH-nak nincs törvényi jogosítványa, hogy bárkit őrizetbe vegyen és fogva tartson.

Iváncsik szerint "meghökkentő", hogy éppen azon a napon állt elő mindezzel Almássy, amikor a nemzetbiztonsági bizottság tagjai megkapták felvételeket. Ivancsik azt mondta: elterelő hadműveletnek tekinti Almássy lépését.

Almássy csütörtökön azt is állította, hogy az MDF két héttel ezelőtti választmányi ülését a titkosszolgálat fegyveresei felügyelték. Almássy szerint ezek a fegyveresek felszólították a tagokat, hogy kapcsolja ki mindenki a telefonkészülékét, mert ha nem, akkor a telefon tönkremegy, és el fognak veszni belőle az adatok. Az MTI által megkérdezett titkosszolgálati illetékes ezt is képtelenségnek tartja.

Almássy arról is beszélt, hogy többször megfenyegették a feleségét és az MDF mellette álló tagjait, mielőtt visszalépett az elnökjelöltségtől. Almássy szerint feleségét figyelmeztette egy ismeretlen, hogy tudja hol vannak fiai, és a férje politikai szerepvállalásáról akart vele beszélni. Őt magát pedig Dávid Ibolya MDF-elnök párton belüli támogatói intették, hogy édesapja cége érdekében lépjen vissza az elnökjelöltségtől - mondta csütörtökön Almássy.

Az MDF minderre úgy reagált, hogy Almássy nyilatkozatát egy megzavarodott ember vagdalkozásának nevezte, amelyből semmi sem igaz. Almássy politkai drámája emberi drámává alakult - mondta Herényi Károly frakcióvezető.