A Legfelsőbb Bíróság szerint büntethető a tojásdobálás

Vágólapra másolva!
Tettleges becsületsértés vagy garázdaság lehet a tojásdobálás megítélése a Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégiuma szerint. A testület hétfőn kiadott véleményében azt írja, akkor is lehet erőszakos egy magatartás, ha nem okoz testi sérülést, tehát el lehet járni a dobálókkal szemben. A döntés fölöslegessé teheti a parlament előtt lévő rendészeti törvényjavaslat egyik vitatott elemét.
Vágólapra másolva!

Bűncselekményt követhet el az is, ki mást - sérülést egyébként nem okozó tárggyal, például tojással - megdobál - mondta ki hétfői véleményében a Legfelsőbb Bíróság (LB) Büntető Kollégiuma. A testület szerint a tojásdobálók tettleges becsületsértést követnek el. A dobálás megítélése garázdaság is lehet, ha azt nyilvános helyen követik el, és "kihívóan közösségellenes, erőszakos, megbotránkoztatásra, illetve riadalomkeltésre alkalmas".

A kollégium véleményében visszautal egy korábbi döntésre, amely szerint erőszakos magatartásnak minősülhet már a sértett testének megérintése is, ha az támadó jellegű. A garázdaság bűncselekménynek minősülő formáját követheti el az, aki mást lökdös, rángat vagy megpofoz. A bűncselekmény elkövetéséhez tehát nem szükséges, hogy a megtámadott személy testi sérülést szenvedjen.

Az elmúlt két évben többször is előfordult, hogy tüntetők tojással dobáltak meg politikusokat vagy más demonstrációk résztvevőit. Ennek jogi megítéléséről vita alakult ki, ami odáig vezetett, hogy a július 5-ei melegfelvonulás után a Pesti Központi Kerületi Bíróság elfogadta egy férfi védekezését, mely szerint az internetes és tévés híradásokból tudott olyan rendőrségi, ügyészségi állásfoglalásokról, melyek szerint a tojásdobálás még belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

Emiatt fordult az LB-hez Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint a tojásdobálás nem tartozik a véleményszabadság körébe, és kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy jogegységi döntésben erősítse ezt meg. Szabó mellett állásfoglalást kért az LB-től Bárándy Gergely szocialista képviselő, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja is.

Az Országgyűlés kedden kezdte el tárgyalni azt a törvényjavaslatot, amely a kormány szerint megfelelő jogi eszközöket adna a hatóságok kezébe az utcai randalírozókkal szemben. Ennek egyik eleme, hogy a garázdaság, illetve a szintén a tervezetben szereplő "hatóság eljárásának megzavarása" esetében kiterjesztené az erőszak fogalmát: a tényleges erőszak mellett erőszakos magatartásnak minősülne a "más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás", még akkor is, ha az nem alkalmas sérülés okozására.

Az ellenzék és civil jogvédők szerint jogi nonszensz, hiszen akár szabadságvesztéssel is büntetné például a tortával vagy szivacslabdával való dobálást is. Bárándy a törvényjavaslat általános vitájában elismerte, hogy a büntető kollégium véleményének megfogalmazása után már nincs szükség erre a módosításra.