Feljelentést tesz az MSZP az adatgyűjtési ügyben

Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz az MSZP az országgyűlési képviselők lehallgatása kapcsán kirobbant adatgyűjtési ügyben. Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a Fidesznek ugyanezt meg kellett volna tennie. A Fidesz Török sajtótájékoztatója után azt közölte, hogy a párt megtette feljelentését a lehallgatások miatt.
Vágólapra másolva!

Az MSZP hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tesz az úgynevezett adatgyűjtési ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségen - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője kedden budapesti sajtótájékoztatóján.

Amennyiben hivatalos személynek minősülnek a fideszes országgyűlési képviselők, és ebben a mivoltukban tudomást szereztek arról, hogy valaki országgyűlési képviselőket hallgatott le, akkor kötelességük lett volna feljelentést tenni - indokolta Török Zsolt a szocialista párt döntését.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szeptember 26-án azt mondta egy sajtótájékoztatón: a titkosszolgálatok törvényt sértettek, lehallgattak két ellenzéki országgyűlési képviselőt. Az ellenzéki párt azonban nem tett feljelentést képviselői lehallgatása miatt - mondta Török Zsolt.

Török szerint a feljelentéssel tisztázni lehet, történt-e titkos adatgyűjtés. Ha megállapítják, hogy nem történt ilyen, akkor el kell indulnia annak az eljárásnak, amely tisztázza, hogy Orbán Viktor és társai milyen tettet követtek el, amikor valótlanul rágalmazták a hatóságokat - mondta a szocialista képviselő.

Hétfőn az Országgyűlésben Iváncsik Imre titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár egy azonnali kérdésére válaszolva azt mondta, a Magyar Köztársaság hivatalos szervei nem folytattak lehallgatást országgyűlési képviselőkkel kapcsolatban, nem hallgatták le sem Demeter Ervint, sem Kövér Lászlót. Török azt mondta: korábban az MSZP három napot adott a Fidesznek, hogy tegyen feljelentést képviselői lehallgatása miatt, de az ellenzéki párt ehelyett törvénytelen adatkezelés, illetve hivatali személlyel kapcsolatos eljárások miatt tett feljelentést.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője Török sajtótájékoztatója után megismételte a Fidesz által korábban mondottakat: a kormány politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat, és lehallgattak két fideszes országgyűlési képviselőt. A közlemény szerint a Fidesz feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen ezért, Török Zsoltnak pedig eddigi kijelentései miatt bíróság előtt kell felelnie.