Vágólapra másolva!
Október 23-án kezdődik, és november 4-ig tart az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségsorozat, melynek megrendezése 206 millió forintba kerül. Lesz koszorúzás, csendes megemlékezés, operaházi gála, utcaszínház és kerekasztal-beszélgetés is.
Vágólapra másolva!

Az október 23-i és a november 4-i állami ünnepségsorozat összköltsége nettó 206 millió forint - közölte Budai Bernadett keddi tájékoztatóján. Mint mondta, a programsorozatot megszervezésére kiírt pályázatra két cég nyújtott be ajánlatot, közülük végül a Masztodon Kft. nyerte el a megbízást a Miniszterelnöki Hivataltól.

A rendezvények október 23-án reggel zászlófelvonással kezdődnek a Kossuth téren, a közjogi méltóságok, a diplomáciai testület tagjai, illetve az '56-os szervezetek képviselőinek részvételével. Ezután csendes megemlékezés lesz a Vértanúk terén a Nagy Imre-szobor előtt. A program az '56-osok terén felállított emlékműnél folytatódik koszorúzással és rövid ünnepi műsorral. Október 23-án este katonai tiszteletadás mellett lobban fel a forradalom lángja, amely november 4-én, a nemzeti gyásznapon alszik majd el.

Idén megújul az operaházi gála programja: a korabeli dalok és sanzonok mellett az '56-os eseményeknek emléket állító modernebb dallamok is felcsendülnek az Operaházban. Október 24-től 26-ig, 10 és 18 óra között az '56-osok tere szabadtéri múzeummal, utcaszínházzal és nyitott filmstúdióval várja az érdeklődőket. A program idén kerekasztal-beszélgetésekkel is bővül, minden nap délután egy-egy órában az '56-os események szereplői mesélnek saját tapasztalataikról, és válaszolnak az érdeklődők kérdéseire - közölte Budai Bernadett. Az 1956-os forradalom 52. évfordulója alkalmából szabadtéri fotókiállítás is lesz a Szabadság téren '56 a Föld körül címmel.

Az ünnepi rendezvénysorozat november 4-én, a nemzeti gyásznapon ér véget. A záróünnepségre a délelőtti órákban a közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadás mellett kerül sor a Hősök terén.

A 2008-as és 2009-es október 23-i ünnepségsorozatot egy, a Magyar Televízióval közösen meghirdetett forgatókönyv-író és ötletpályázat kapcsolja össze. A középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára meghirdetett Film-Szabadság-'56 című pályázat lezárására október 28-án kerül sor, eddig juttathatják el a diákok forgatókönyveiket, terveiket és ötleteiket a Magyar Televíziónak. A legjobb hat pályaművet a Magyar Televízió alkotói stábja megvalósítja, majd 2009. október 23-án az MTV 1-es csatornáján be is mutatja.