Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek mégsem kell a kisebb parlament

Vágólapra másolva!
Hatvanadik alkalommal is elutasította az MSZP és az SZDSZ, hogy napirendre vegyék a Fidesz kisebb parlamentről szóló javaslatát, annak ellenére, hogy két hete már nekiálltak az általános vitának.
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt meggondolta magát az MSZP, ezen a héten ugyanis - az SZDSZ-szel együtt - már nem támogatta, hogy az Országgyűlés napirendre vegye a Fidesz kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosító javaslatát, amelynek általános vitáját két hete már elkezdte a parlament. A napirendre vételt 162 képviselő támogatta (köztük a szocialista Gyárfás Ildikó és Szekeres Imre) 199-en szavaztak ellene. Az MSZP-s Hárs Gábor és a korábban független, immár MDF-es Lengyel Zoltán tartózkodott.

A Fidesz még 2006. június 16-án nyújtotta be az Országgyűléshez indítványát, amelyet eddig összesen 60 alkalommal nem vettek napirendre. Két hete az MSZP ugyan hozzájárult a napirendre vételhez, és megkezdődhetett az általános vita, hamar kiderült azonban, hogy a pártok csak a kisebb parlament szükségességében értenek egyet, a megvalósítás módjában nem.

A pártok legfőképpen abban nem értenek egyet, hogy milyen módszerrel válasszák meg a kisebb parlament képviselőit. Míg az MSZP és az SZDSZ számára a jelenlegi, vegyes rendszer az ideális, a Fidesz növelné az egyéni körzetben megválasztott képviselők arányát. Az MDF éppen fordítva szeretné, tisztán listás választási rendszert javasolt, kiegészítve egy felsőház létrehozásának ötletével.

A Fidesz szerint vicces

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére úgy kommentálta a szavazást: "Vicces a magyar alkotmányosság napjainkban", hiszen az MSZP egyszer úgy döntött, hogy a napirendre veszi a javaslatot, majd most ellene szavazott.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: az általános vitában is kifejtették, hogy az alkotmánymódosítás előtt el kell készíteni a választójogi törvény módosítását, amelyet Wiener Györggyel közösen hamarosan beterjesztenek az Országgyűlésnek. Mint kifejtette, azért döntöttek úgy, hogy hosszú idő után támogatják a fideszes javaslatot, mert szerették volna, ha a parlament plénuma előtt van vita a kisebb parlamentről. Ebből azonban az derült ki, hogy a Fidesz pr-fogásnak használja a kezdeményezést - közölte a szocialista politikus.

Két hete, előterjesztői bevezetőjében Répássy Róbert (Fidesz) arról beszélt, hogy javaslatuk nem kívánja meghatározni a konkrét választói rendszert. Inkább azt a módszert választották, hogy az alkotmányban rögzítenék legfeljebb 200 főben a parlament létszámát (jelenleg csak a választási törvény írja elő a 386 fős parlamentet), és körülbelül egy évet szabnának a választási szabályok kidolgozására. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF szerint ez a megoldás rossz, a választási rendszer ismerete nélkül nem lehet a parlament létszámát rögzíteni.