Színdarabbal házalt az önkormányzati miniszter

Vágólapra másolva!
Földije színdarabjait ajánlotta hivatalos levélben a színházat fenntartó városok polgármestereinek figyelmébe Gyenesei István. Az önkormányzati minisztert Deutsch Tamás interpellálta a parlamentben, de a szocialisták megvédték. A független képviselőből lett tárcavezetőt az SZDSZ is lemondásra szólította fel.
Vágólapra másolva!

Saját megfogalmazása szerint "kultúrmissziót" teljesített Gyenesei István önkormányzati miniszter, amikor hivatalos levélben hívta fel a színházat fenntartó városok polgármestereinek figyelemét "földije", Siposhegyi Péter "remekbe szabott", Kikötő című vígjátékára és Hantjával sem takar című drámájára. A miniszter arra kérte a polgármestereket, hogy ajánlják a darabokat a színház figyelmébe, azok vezetői pedig lépjenek kapcsolatba az előadások producerével.

Gyeneseit a levél miatt Deutsch Tamás fideszes képviselő interpellálta hétfőn a parlamentben. A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban 194 igen szavazattal 175 ellenében, két tartózkodással elfogadta. Az MSZP-sek mellett igennel szavazott a fideszes Mikola István, az MDF-es Karsai Péter és Lengyel Zoltán, illetve a független Tóth András és Vas János.

Gyenesei István válaszában elmondta: az önkormányzati törvény nem tiltja sem a polgármesternek, sem a miniszternek, sem az országgyűlési képviselőnek, hogy tájékozott legyen a kultúra területén is. A turizmusért felelős szakminiszter szerint az ajánlott produkciók a nyári turisztikai szezon telt házas attrakciói közzé tartoztak, és a jövő év a kulturális turizmus éve lesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha valakit mégis megbántott volna, "ezzel a szelíd ajánlással", elnézést kér tőle, nem állt szándékában a legkisebb nyomást sem gyakorolni senkire.

"Ez nem kulturmisszió, ez a legáporodottabb szagú szocializmus" - minősítette Gyenesei eljárást Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, aki a történtek miatt lemondásra szólította fel a minisztert. Gusztos blogjában azt írta: "Ez egy másik rendszer gyakorlata, ez egy örökre eltemetni kívánt, rossz és kártékony módszer: amikor a miniszter 'leszól' a polgármesternek, hogy mely szerzők műveit lenne kívánatos a helyi színházakban játszani."