Nem kvaterkázni akar Ficóval Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nem kvaterkázni akar, ezért találkozik csak a szlovák oldalon Gyurcsány Ferenc kormányfő kollégájával, Robert Ficóval. Erről az MR1 reggeli műsorában beszélt a magyar miniszterelnök. Leülünk egy irodába, megbeszéljük amit kell, és mindenki hazamegy - mondta. Gyurcsány azt szeretné, ha nem csak odamondogatás lenne.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kérte arra Robert Ficót, hogy szombaton csak a szlovák oldalon tartsanak egy rövid munkatalálkozót. A magyar kormányfő erről az MR1 reggeli műsorában beszélt pénteken. Szerinte a szlovák miniszterelnök javasolta azt, hogy Komáromban és Révkomáromban (Komárnóban) is találkozzanak, de ő ezt azért utasította vissza, mert szerinte el kell kerülni a látszatát is annak, hogy kvaterkáznak. Leülünk egy irodába, megbeszéljük, amit kell és mindenki hazamegy - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint a találkozó tétje, hogy világosan és egyenesen beszéljenek arról, miért növekednek a feszültségek és mind a két ország érdemben tegyen lépéseket ezek csökkentése érdekében.Nem csak arra kell javaslatot tenni, hogy a másik mit csináljon, hanem arra is, hogy a saját országukban milyen lépéseket terveznek. Ha úgy megyünk az ilyen találkozókra, hogy ki, kit győz le, és csak odamondogatunk egymásnak, akkor ezek nem lesznek sikeresek - mondta. Gyurcsány reméli, hogy ezt érti Robert Fico is, mert ha csak neki akar tanácsokat adni, akkor azzal nem fognak sokra jutni.

A kormányfő szerint az igazi államférfiúi magatartás az, hogy ha cselekszik a saját országában egy vezető, amikor nem mindig könnyű nagyvonalúnak lenni, mert egyik, meg másik országban is van késztetés arra, hogy csak odamondogasson a másiknak és időnként kijátssza a nacionalista kártyát. Gyurcsány azt állította, ő maga ezt soha nem fogja kijátszani, mert Magyarországnak és Szlovákiának sem érdeke.

Abból ugyanakkor szerinte nem lehet engedni, hogy önmagukat magyarnak vallók háborítatlanul tanulhassanak magyarul olyan tankönyvekből, amelyben magyarul benne vannak a helységnevek, nyugodtan énekelhessenek magyar népdalokat, lehessen újságjuk és működhessen a színházuk, oktatási intézményeik. "Ebből nem lehet engedni, ez nem vásári alku Európában,(...) nem alkudozhatok magyarságunk kontójára" - mondta a rádióban.

Gyurcsány szerint a magyarságot nem a másikkal szemben kihívóan, felsőbbrendűen, támadóan kell megélni. Nem azért vagyunk magyarok, hogy ne legyünk szlovákok, a mi magyarságunk nem áll szemben mások szlovákságával, ő patrióta akar lenni, nem nacionalista - mondta.