Védelmet kér az ombudsman bosszúálló hatóságok ellen

Vágólapra másolva!
Saját eszközeikkel vágnak vissza a vizsgálódó ombudsmannak a különböző hatóságok: a megkritizált állami szervek bosszúból a biztosok munkatársait teszik hatósági ellenőrzések céltáblájává - gyanítja Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman ezért az Országgyűléshez fordult védelemért, mivel szerinte a független jogvédelmet veszélyezteti, hogy az ellenőrzött szervek a munkatársait fenyegetik.
Vágólapra másolva!

A lehető legmagasabb szintű jogi védelmet szeretne az ombudsmanok és munkatársaik számára Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman vasárnapi közleményében arra kérte az Országgyűlés alkotmányos jogokkal foglalkozó bizottságait, hogy védjék meg munkatársait mindazoktól a negatív következményektől, amelyek azért érik őket, mert kritikát gyakorolnak a hatóságok, más szervezetek tevékenysége felett.

Magyarországon az országgyűlési biztosok politikai függetlensége Szabó szerint biztosított, ez azonban még nem zárja ki, hogy az ombudsman által végzett vizsgálatokban érintett, kritizált szervezetek ne gyakoroljanak hátrányos megkülönböztetést vele és munkatársaival szemben. "Bizonyos vizsgálatainkat követő tapasztalataink alapján így válhatunk - jómagam és a vizsgálatokat végző munkatársaim mint magánszemélyek - a vizsgált szervezek visszavágásának célpontjaivá" - fogalmazott.

Szabó Máté közölte, hogy már több munkatársát érte "retorzió" a vizsgált szervezetek részéről. A munkatársaival, mint magánszemélyekkel szemben hozott hatósági intézkedések (hatósági ellenőrzés, munkabérre elrendelt letiltás, azonnali inkasszó érvényesítése) hátterében a biztos - közleménye szerint - jóhiszeműséget feltételez. "Ám felmerül a retorzió gyanúja akkor, ha a konkrét vizsgálati megállapításaim közlését követően hoz a vizsgált hatóság - rövid időn belül - jogszerű, többé-kevésbé szabályos, ám célzottnak tűnő intézkedést - éppen a vizsgálatot végző munkatársamat érintő ügyben" - írja.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát megilleti az országgyűlési képviselő mentelmi jog, a feladatok elvégzésében segédkező köztisztviselő munkatársait azonban nem. Az ombudsman szerint így "veszélyezteti a független jogvédelem célját és helyzetét az az állapot, amikor az ombudsmannak és munkatársainak vizsgálati tevékenységükkel kapcsolatosan tartaniuk kell az őket fenyegető fellépéstől."

Szabó szerint nem csupán újabb szabályozásra van szükség, hanem olyan jogi és politikai kultúrára is, amelyben az ilyen fenyegetettségnek még a lehetősége sem merülhet fel, ez azonban lehetetlen a független jogvédelem kritikai szerepének biztosítása nélkül. Az ombudsmanok európai és világfórumain rendszeresen napirenden szerepel, hogy az ombudsmanok függetlenségét milyen veszélyek fenyegetik - hívja fel a figyelmet Szabó Máté.