Digitálisan fizetős lesz az ATV és a Hír TV

Vágólapra másolva!
Átáll a digitális sugárzásra ATV és a Hír TV is. Mindkét digitális adás kódolt lesz, nézésükhöz külön dekóder kell majd - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Újabb műsorokkal bővül a december elsején indult digitális földfelszíni tévésugárzás. Az ATV és a Hír TV is hamarosan szerződést köt az Antenna Hungáriával. Mindkét tévécsatorna digitális adása kódolt lesz, nézésükhöz külön dekóder kell majd - írja a Népszabadság.

A Magyar ATV szerdán írja alá tizenkét évre szóló szerződését az Antenna Hungáriával. A Hír Televízió szintén megállapodott, küszöbön áll az aláírás.

Az ATV a kódolást azzal indokolta, hogy a csatorna legnagyobb bevételei a kábelszolgáltatóktól származnak, akik díjat szednek a nézőktől a terjesztésért. Ebben a helyzetben inkorrekt lenne egy másik szolgáltató, például az Antenna Hungária rendszerében ingyenesen sugározni a műsorunkat - mondta Rózsa István, az ATV elnöke. Hozzátette: nyilván anyagilag is szankcionálnák a kábelszolgáltatók - akiken keresztül a lakosság nyolcvan százalékát eléri a csatorna -, ha a földfelszínen ingyenessé tennék a digitális sugárzást.

A digitális adások elvileg ingyenesek, az erről szóló törvény a digitális szolgáltatás során a két hírtelevíziónak is biztosította ezt a lehetőséget. Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke abszurdnak nevezte, hogy egyes csatornák kódolva kerülnének a digitális sugárzásba. Mivel a dekódert Majtényi szerint pár ezer embernél többen nem veszik meg, a Hír TV és ATV lényegében kiesne a piacról.

Magyarországon december 1-től indult meg a digitális sugárzás. Ez egyelőre nem okoz túl sok változást, mivel a tévéadások hagyományos, analóg módon is foghatók. 2011-ig azonban megszűnik az analóg sugárzás, így akik eddig szoba- vagy tetőantennával fogták a három országos csatornát (m1, TV2, RTL Klub), kénytelenek lesznek az adások dekódolására alkalmas készüléket vásárolni. A digitális sugárzás előnye a jobb képminőség mellett, hogy bővül a kínálat: három csatorna helyett elvileg hetet (m1, m2, Duna Tv, TV2, RTL Klub, ATV, Hír TV) tudnának fogni azok is, akik egyik kábelszolgáltatókhoz sem csatlakoztak.