Egy napba telik a vonatközlekedés helyreállítása

Vágólapra másolva!
Egy napba telik, mire teljesen helyreáll az országban a vonatközlekedés, miután a sztrájkoló szakszervezetek hétfő éjféltől felfüggesztették a munkabeszüntetést. Így 24-én már menetrend szerint járnak majd a vonatok, a nemzetközi közlekedésben viszont még lehetnek kimaradások. A MÁV abban reménykedik, hogy idén már nem folytatják akciójukat a szakszervezetek.
Vágólapra másolva!

Kedd délutánra a belföldi vonatok nyolcvan százaléka már menetrend szerint tud közlekedni, szerdán, december 24-én hajnaltól pedig minden vonat menetrendszerűen jár majd, kivéve a nemzetközi járatokat - mondta kedd reggel az [origo]-nak Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn 24.00 órától függesztette fel határozatlan időre a vasutassztrájkot. A szóvivő szerint azonban sokan már a munkabeszüntetés felfüggesztésére vonatkozó döntés után, hétfő este felvették a munkát, és elkezdték előkészíteni a vonatokat az indulásra.

Folyamatosan és fokozatosan fog beindulni a forgalom, először az InterCity járatok, majd a távolsági gyorsvonatok, végül a személyvonatok indulnak el - mondta Kavalecz, aki szerint így üzemkezdettől minden vonalon jár majd valamilyen vonat, az elővárosi közlekedés pedig már délelőttre helyreállhat. Ennek ellenére egy ideig még lesznek járatösszevonások, járatkimaradások és késések - tette hozzá.

A nemzetközi járatok rendje áll legkésőbb helyre, mert csak a szakszervezetek döntésének bejelentése után tudtak elindulni Magyarországra a vonatok a több napos szünet után. A MÁV azt kéri az utasoktól, hogy indulás előtt érdeklődjenek a pályaudvarokon, illetve a MÁV információs vonalán. Beindult a közlekedés Miskolcon, Nagykanizsán és Dél-Magyarországon, így Szegeden is, de a helyi tudósítók szerint több helyen nagyon kevés utas van egyelőre az állomásokon.

Az [origo] kérdésér Kavalecz Imre azt mondta: bíznak abban, hogy idén már nem folytatják a munkabeszüntetést a szakszervezetek. Úgy fogalmazott, hogy az ünnep miatt elutazókkal szemben nem lenne fair, ha nem tudnának hazajutni, és a józan ész is azt diktálja, hogy az évvégét ne érintse a sztrájk.

A VDSZSZ hétfő este jelentette be, hogy határozatlan időre felfüggeszti a vasutassztrájkot. Gaskó István, a szervezet elnöke ugyanakkor jelezte: a tárgyalásokat folytatni kívánják, nem mondanak le követeléseikről. Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, valamint, hogy a MÁV-társaságokból kiszervezett dolgozók részesüljenek 10 százalékos többlet-bérfejlesztésben. A munkabeszüntetés folytatásáról a sztrájkbizottság dönt, amennyiben "elérkezettnek látja az időt" - mondta Gaskó.