Nem tetszik Sólyomnak a módosuló médiatörvény

Vágólapra másolva!
Nem írta alá a médiatörvény módosítását Sólyom László köztársasági elnök, hanem az Alkotmánybíróság véleményét kérte róla. A törvény pályázat nélkül hosszabbítaná meg több rádió szerződését - ez érdemben a Sláger és a Danubius Rádiót érinti. Az államfő szerint a módosítás sérti az egyenlő bánásmód elvét.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a médiatörvény módosítását. A jogszabályt, melyet a parlament már megszavazott, véleményezésre elküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

December 8-án csaknem teljes egyetértésben, mindössze 10 ellenszavazattal szavazta meg a parlament a kétharmados többséget igénylő médiatörvény-módosítást, amely a műsorszolgáltatási jogosultságok meghosszabbításáról szól. A jelenlegi médiatörvény szerint ilyen jogosultságot egyszer lehet meghosszabbítani pályázat nélkül - a módosítás viszont, amely januárban lépett volna életbe, arról szólt, hogy az ORTT egymás után többször is megújíthatta volna a jogosultságot pályázat nélkül.

A módosítás érdemben két rádiót érintett volna: a két országos kereskedelmi rádiót, a Danubiust és a Slágert. A két rádió engedélye - azaz műsorszolgáltatási jogosultsága - jövőre jár le, a jelenlegi médiatörvény szerint a frekvenciákra pályázatot kellene kiírni. Ezen változtatott volna az új törvény, melyet az államfő elküldött az Ab-nek.

Sólyom szerint az Ab véleményére azért van szükség, mert a médiatörvény módosítása "háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét", miután pályázat nélküli szerződésmódosítást tesz lehetővé. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint "ez ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatos" gyakorlatával, ráadásul a jelenleg frekvenciával rendelkező műsorszolgáltatókat hozza helyzetbe "a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét is".

A törvénymódosítás elfogadását korábban az ORTT elnöke, Majtényi László a parlament "példás négypárti egyetértésben hozott rossz döntésének" nevezte. Majtényi szerint figyelemre méltó, hogy "a közvélemény teljes közönye" mellett hozták meg a két országos kereskedelmi rádió - a Danubius és a Sláger - frekvenciaengedély-hosszabbítását szabályozó döntést, amely szerinte igen súlyos, a gazdasági és a közjogi alkotmányosságot is érintő kérdéseket vet fel.

"A Danubius Rádió tulajdonosai hosszú távon terveznek, ezért felkészültek minden eshetőségre, így készek a hosszabbításról tárgyalni vagy pályázat esetén indulóként azon részt venni." - nyilatkozta László Géza, a Danubius Rádió vezérigazgatója. Heal Edina, a Sláger Rádió külföldön tartózkodó vezérigazgatója, aki - mint mondta - nem ismeri a részleteket, későbbre ígért kommentárt.

Akár a jövő héten - azaz napokkal a moratórium január elsejei lejárta után - kiírhatja a pályázatot a két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger frekvenciájára a médiahatóság, de a lépésre január végéig nagy valószínűséggel sor kerül - értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) név nélkül nyilatkozó tagjaitól az MTI hétfőn. "Ha nem lép hatályba a törvénymódosítás, akkor nekünk jog szerint kell eljárnunk, azaz minél előbb ki kell írnunk a pályázatot" - mondta az ORTT nevének elhallgatását kérő tagja.