Magának írta a felmentő bizonyítékot a bepanaszolt Fidesz

Vágólapra másolva!
Csak a párt képviselőjelöltje és egyik politikai munkatársa írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely alapján a kerületi választási bizottság elvetette a ferencvárosi Fidesz ellen benyújtott panaszt hétfőn. A Fideszt azért panaszolták be, mert állítólag nem semmisítette meg az összes felesleges ajánlócéduláját. A párt kerületi képviselőjelöltje szerint elegendő bizonyíték a megsemmisítésre az ő aláírása, hiszen a törvény sem ír elő többet.
Vágólapra másolva!

"A jelölő szervezet maga semmisíti meg a megmaradt, felesleges ajánlószelvényeit, és maga írja erről a jegyzőkönyvet is" - mondta az [origo]-nak a ferencvárosi választási iroda helyettes vezetője, Horváth Péter. A választási bizottság hétfőn egy ilyen, Horváth szerint saját készítésű jegyzőkönyv alapján utasította el Farkas Dezső korábbi kerületi Fidesz-alelnök panaszát, amely szerint a Fidesz - a törvény előírásaival szemben - nem semmisítette meg a választási irodának le nem adott ajánlószelvényeit.

Horváth az [origo]-nak azt mondta: hogy egy párt valóban megsemmisíti-e a megmaradt szelvényeket, azt csak a párt saját emberei látják és bizonyíthatják. Ez történt a kerületi fideszes ajánlószelvényekkel is. Hétfőn a választási bizottság azzal utasította el a panaszt, hogy a megsemmisítés tényét jegyzőkönyv rögzíti, ezt a jegyzőkönyvet pedig átvette a választási bizottság képviselője. Arról azonban nem szólt a hétfői nyilatkozat, hogy a jegyzőkönyvet maguk a meggyanúsított párt megbízottai írták alá, azaz csak a bepanaszolt párt emberei bizonyítják saját ártatlanságukat.

A bizonyítékként elfogadott jegyzőkönyvet Bácskai János, a párt kerületi jelöltje, és Cselényi Erzsébet írta alá; utóbbit a dokumentum "jegyzőkönyvvezetőnek" határozza meg. Bácskai az [origo]-nak elmondta, hogy Cselényi az ő politikai munkatársa.

A kerületi választási iroda helyettes vezetője szerint az általuk aláírt jegyzőkönyv megfelel a választási törvénynek, hiszen az sem ír elő többet, mint hogy a jelölő szervezetek maguk készítsenek jegyzőkönyvet a cédulák megsemmisítéséről. Az [origo] megkeresésére Bácskai János is többször elismételte, hogy a kérdéses jegyzőkönyv a választási törvénynek "150 százalékban" megfelel. Szerinte nincs jelentősége, hogy azt csak fideszesek írták alá.

"Első körben számomra is furcsa volt, hogy a törvény megelégszik azzal, ha én azt állítom, hogy megsemmisítettem a felesleges szelvényeket" - tette hozzá a politikus. "Ha én azt mondom, hogy megsemmisítettem, akkor megsemmisítettem" - magyarázta. Bácskai végül mégis azt a következtetést vonta le, hogy ez a feltétel elégséges, hiszen - mint fogalmazott - minden hivatalos procedúra így, az aláírással megerősített nyilatkozatokhoz kapcsolt bizalom alapján működik.