Ezrek gyászoltak csendben Tatárszentgyörgyön

Vágólapra másolva!
Közel ötezren vettek részt a múlt heti tatárszentgyörgyi gyilkosság két áldozatának temetésén. A gyászolók közül sokan az áldozatok házához is elsétáltak. A gyászszertartáson közéleti személyiségek és politikusok is megjelentek.
Vágólapra másolva!

Sűrű sorokban távoztak a gyászszertartás résztvevői a tatárszentgyörgyi temetőből, ahol a múlt heti gyilkosság két áldozatának temetésén vettek részt - jelentette az [origo] munkatársa a helyszínről. A katolikus szertartás délután három óra tájban ért véget. A két áldozatot, apát és kisfiát egy közös, mahagóni koporsóba helyezték, a kisfiú arcát és testét szemfedéllel letakarták, és édesapja karjaiba fektették.

Az esemény a 100 tagú cigányzenekar zenéjével kezdődött délután egy órakor. A temetésre autókkal és buszokkal érkeztek gyászolók az ország különböző részeiről, az MTI szerint közel ötezer ember volt ott, és majdnem mindenki fehér virágot tűzött a ruhájára.

Dél körül már több százan gyülekeztek a tatárszentgyörgyi temető ravatalozójánál, de folyamatosan érkeztek a buszok és az autók a temetésre - jelentette munkatársunk. A forgalmat rendőrök irányították, és a tömeg körül is többfelé lehetett látni őket. A helyi temetőhöz vezető úton az egyenruhás rendőrök mellett láthatósági mellényt viselő cigány polgárőrök álltak. A rendőrség a Pest megyei településen és a szomszédos falvakban fokozott ellenőrzéseket tartott. A ravatalozó előtt nyomott hangulatban, csendesen álló emberek közül időnként kihallatszott egy-egy ember zokogása. Többen elzarándokoltak az áldozatok kiégett házához is.

A múlt héten megölt 27 éves férfi és 5 éves kisfia temetésén a magánembereken kívül több civil szervezet képviselői, és ismert közéleti személyiségek, írók, színészek is jelezték részvételüket. Megjelent többek között Kepes András televíziós újságíró, Hajós András, Soma, Falusi Mariann és Lang Györgyi, valamint Koltai Róbert színész-rendező. Valamennyi parlamenti párt képviseltette magát, az emberi jogi bizottság elhalasztotta keddi ülésének több napirendi pontját, hogy a tagok közül aki akar, eljuthasson a temetésre. A búcsúztatásra a kormány nevében Szűcs Erika szociális miniszter ment el. A cigányság nevében Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke rótta le kegyeletét a koporsó mellett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép a temetésről a fotóra kattintva!

Múlt hétfőre virradóra, eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki egy Tatárszentgyörgy szélén álló ház. A tűz elől menekülő lakókra ismeretlenek rálőttek, ketten meghaltak, két kisgyerek megsérült.