A Fideszt nem érdeklik a nevek, csak az új választás

Vágólapra másolva!
A Fidesz álláspontja személytől függetlenül az, hogy előrehozott választás kell - reagált az [origo]-nak Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője arra a hírre, hogy az MSZP Patai Mihály tőzsdeelnököt jelöli kormányfőnek. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint napokon belül eldől, hogy lesz-e idén előrehozott választás. Az MDF nem kommentálta a hírt.
Vágólapra másolva!

"Személytől független a Fidesz álláspontja" - reagált az [origo]-nak Szíjjártó Péter, a párt szóvivője arra, hogy délután az MTI egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, Patai Mihály tőzsdeelnököt javasolja az MSZP miniszterelnöknek. Szijjártó szerint akárkit is javasol az MSZP kormányfőnek, a Fidesz az előrehozott választások mellett fog kiállni. Erős kormány kell a válság miatt, "egy pártok közötti zártajtós mutyikkal összeállított kormány" márpedig csak gyenge lehet - mondta.

Hasonlóan fogalmazott Révész Máriusz fideszes képviselő is. Szerinte "lassan tragikomédiába fordul a jelölési folyamat, és apróhirdetésben fognak miniszterelnököt keresni." Révész szerint is fontosabb a személynél a támogatottsága, támogatottsággal márpedig egy kívülről jövő személy nem fog annyira rendelkezni, mint egy legitimen megválasztott politikus. "Az egész egy vicc, és működésképtelen is" - mondta az [origo]-nak Révész.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint napokon belül, de legkésőbb áprilisban eldől, hogy lesz-e idén előrehozott országgyűlési választás Magyarországon. Az, hogy a mostani helyzet meddig tart, attól függ, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői mikor látják be, hogy becsületesebb egy előre hozott választás. "Bízom benne, hogy ez napok kérdése" - mondta az MTI-nek Navracsics. Fidesz frakcióvezetője szerint, ha az MSZP és az SZDSZ talál miniszterelnök-jelöltet, akkor nem csak a parlamenti támogatottsága lenne kétséges és törékeny, de azt sem lehetne tudni, milyen mandátummal alakulna meg az új kormány.

Megkerestük Herényi Károly MDF-es képviselőt is, azonban ő nem kívánta kommentálni Patai Mihály jelölését.