Rábólintott az MDF Bokros EP-jelölésére

Vágólapra másolva!
Rendkívül szoros szavazás után rábólintott az MDF országos választmánya arra, hogy Bokros Lajos legyen a párt európai parlamenti listájának a vezetője. Dávid Ibolya közölte: Bokros már korábban megígérte neki, hogy vállalni fogja a listavezetést. A Horn-kormány volt pénzügyminiszterének jelölése erősen megosztotta a pártot, amelynek jelenlegi EP-képviselője a döntés után bejelentette, hogy kilép az MDF-ből.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos vezetheti az MDF európai parlamenti választásokra állított listáját, miután a párt országos választmánya szombaton többórás vita után elfogadta az elnökség erről szóló előterjesztését. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a választmányi ülés utáni közölte: Bokros már jelezte neki, hogy elvállalja az MDF listájának vezetését.

Bokros Lajos korábban azt mondta, hogy vasárnap jelenti be, elfogadja-e a jelölést, de megtiszteltetésnek veszi a felkérést. Az MDF-es küldöttek közül ugyanakkor többen ellenezték Bokros jelölését, mivel szerintük az megkérdőjelezi az antalli örökséget - mondta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő választmányi tag.

Dávid Ibolya ennek ellenére kiállt amellett, hogy nem jelent ideológiai törést az MDF-en belül Bokros Lajosnak, a Horn-kormány pénzügyminiszterének a jelölése. "Június 7-én azok is megértik ennek a döntésnek a jelentőségét, akik ma szkeptikusak voltak a listával szemben" - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, hogy az MDF egy demokratikus párt, amely demokratikus döntést hozott a jelöléssel kapcsolatban.

Megosztott párt, "nehéz idők"

Az EP-listáról való szavazás végül nagyon szoros volt, a 94 leadott szavazatból 48-an szavaztak Bokrosra, 44-en ellene, ketten pedig érvénytelenül voksoltak. Az országos választmánynak 101 tagja van, a szavazás titkos volt.

A párt küldötteit megosztotta az elnökség által beterjesztett EP-lista. Dávid Ibolya, az MDF elnöke csaknem egyórás beszédet tartott a választmánynak, ami után Boross Péter, az MDF politikusa arról beszélt a küldötteknek, hogy ő sem támogatja Bokros listavezetői jelölését. Boross azt mondta, szerinte az EP-választásnál fontosabb a párt egységének megőrzése.

Az [origo]-nak nyilatkozó választmányi tag szerint a tagságnak részben Boross személyével, részben az elnökség kommunikációjával volt baja. Többeket sértett, hogy a párt vezetése nem hallgatta meg a tagságot, mielőtt nyilvánosságra került Bokros felkérése. Alapvetően azonban Bokros Lajos személyéről és az MDF "liberális irányváltásáról" folyt a vita.

A névtelenségét őrző MDF-es politikus szerint nehéz idők jönnek a pártra, amely megosztott az antalli örökséget követni próbálók és a neoliberálisok között. Ő azt jósolja: akár 0, akár 10 százalékos eredményt is elérhet a párt az európai parlamenti választásokon, megjósolhatatlan ugyanis a mostani döntés hatása.

Droppa Béla lemond, Olajos Péter kilép

Nem támogatta a jelölést Olajos Péter, az MDF jelenlegi egyetlen EP-képviselője, és Katona Kálmán országgyűlési képviselő sem. Az ülésen felszólaló megyei elnökök mintegy egyharmada ellenezte Bokros listavezetését.

Az MTI tudósítása szerint Olajos Péter, a párt jelenlegi EP-képviselője az ülés után bejelentette: kilép az MDF-ből. A választmány döntését tudomásul veszi, és sok sikert kíván a párt jelöltjeinek. Arra a kérdésre, hogy a jövőben más pártban akarja-e folytatni munkáját, azt válaszolta: minden előfordulhat.

Droppa Béla Pest megyei alelnök a Bokros Lajost támogató választmányi szavazás után lapunknak elmondta: lemond minden, az MDF-ben betöltött tisztségéről, mert nem tartja összeegyeztethetőnek politikai indíttatásával a mostani döntést. Droppa nem csupán megyei alelnök, hanem az országos választmány tagja és a párt szigetszentmiklósi elnöke is. A politikus közölte, párttagságát egyelőre megtartja.

A második hely Habsburg Györgyé

Az MDF EP-listáján Bokros Lajos után a második helyen Habsburg György szerepel - ő már korábban beleegyezett jelölésébe. A harmadik Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF külügyi kabinetjének vezetője, volt Los Angeles-i főkonzul, a negyedik Joó Szabolcs MDF-es politikus, agrármérnök, míg az ötödik Dávid Ibolya, a párt elnöke.

Az MDF elnöksége múlt hét kedden jelentette be, hogy a volt pénzügyminisztert, a Közép-Európai Egyetem tanárát kérik fel a lista vezetésére. Dávid Ibolya pártelnök azzal indokolta a választást, hogy Bokrosnál "jobban senki nem ért a pénzügyi, gazdasági válság kezeléséhez". Bokros azt ígérte: vasárnap jelenti be, hogy elfogadja-e a felkérést. A párt szerdai elnökségi ülése után pedig azt jelentette be Dávid, hogy az elnökség több mint nyolcvanszázalékos támogatottsággal döntött a listáról.