Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Besegít az FBI a romaellenes támadások nyomozásába

Vágólapra másolva!
A 100 fős magyar rendőrségi csapat mellé beszáll az FBI is a romák elleni támadássorozat miatti nyomozásba - mondta el Bencze József országos rendőr-főkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Az amerikai nyomozó hatóság emberei az "elkövetői profilok" ellenőrzésében segítenek majd. Bencze azt is elmondta, összesen több mint 10 ezer nyom maradt a helyszíneken, és a rendőrség a vádalkura is hajlandó az elkövetők kézre kerítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is segítséget nyújt a magyar rendőrségnek a sorozatos romagyilkosságok felderítéséhez - közölte Bencze József országos rendőr-főkapitány hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Mint mondta, az FBI szakemberei a napokban fognak érkezni, és áttekintik az anyagot arról, amit a magyar rendőrök feltártak. "Megegyeztünk az amerikai kollégákkal, hogy ők is áttekintik ismételten a profilalkotás finomítása érdekében azt az anyagot, amit a kollégáink elvégeztek" - mondta. Ennek eredményeként tovább szűkülhet "az elkövetői profil" a pszichológiai személyiségjegyek alapján.

Bencze József úgy fogalmazott, a rendőrség a romagyilkosságok felgöngyölítését becsületbeli ügynek tekint, ennek érdekében a vádalkut sem tartja kizártnak. Ha az, aki részese volt a bűntettnek, de nem követett el gyilkosságot, feladja tettestársait, enyhébb ítéletet kaphat - mondta. Hozzátette, az esetek felderítése érdekében a vádalkun kívül továbbra is fenntartják az 50 millió forintos nyomravezetői díjat.

Az elkövetők környezetükhöz képest "rendellenesen élnek", időnként több órára eltűnnek éjszaka, ez is fogódzót adhat a bűnösök kézre kerítéséhez - fogalmazott. "Nem a levegőben közlekednek az elkövetők, hanem a földön" - mondta az országos rendőrfőkapitány a különböző helyszíneken megtalált több mint tízezer nyomról, amelyek közt van egy eldobott, de fel nem robbant Molotov-koktél is.

Az már bizonyos, hogy van olyan fegyver, amelyet több gyilkossághoz is használtak - tette hozzá. Külön nehézséget okoz Bencze szerint, hogy vagy százezer engedélyezett fegyvert kell ellenőriznie a rendőrségnek. Az indítékok is sokfélék lehetnek, a főkapitány szerint egyetlen esetben sem zárható ki rögtön az uzsora, a bosszú és a leszámolás sem.

Bencze állítása szerint a 100 fős rendőrségi nyomozó csapat 17-18 ügyet kezel egyszerre, konkrét eredményeket is értek már el. A pátkai gyújtogatás kapcsán - ahol személyi sérülés nem történt - kiderült, hogy ott egy családi viszályt akartak így rendezni. A tarnabodi Molotov-koktél-dobálással és lövöldözéssel megalapozottan gyanúsítható három ember pedig már előzetes letartóztatásban van - mondta.

Hétfőn Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter közölte, ő kérte személyesen, hogy az FBI-hoz forduljon segítségért a magyar rendőrség. Draskovics szerint, ha megtalálják a tetteseket, akkor alkalmazhatják a vádalkut.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről