A Jobbik EP-jelölt rendőrét vizsgálná az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Egy rendőri szakszervezeti vezető szerepel a Jobbik EP-listájának negyedik helyén - jelezte Gulyás József SZDSZ-es képviselő, aki nemzetbiztonsági bizottság előtt vizsgálná meg ennek következményeit. Az SZDSZ szerint a jobbikos Szima Judit személyén keresztül szélsőséges, radikális szervezetek épülnek be a rendőrségbe. A kormány egyetért a vizsgálattal, noha nem szabálytalan, hogy rendőrök is induljanak az EP-választásokon.
Vágólapra másolva!

Nemzetbiztonsági vizsgálóbizottság elé vinné az SZDSZ annak a rendőr alezredesnek az ügyét, aki a Jobbik EP-listájának negyedik helyén szerepel - írja a csütörtöki Népszabadság. A jobbikos jelölt, Szima Judit a Tolna Megyei Rendőrfőkapitányság nyomozója, és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkári címét is viseli.

Gulyás József szabad demokrata képviselő aggályai szerint a TMRSZ-szel szélsőséges, radikális mozgalmakhoz kötődő szervezetek épülnek be a rendőrség testületeibe. Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a képviselő felvetésére közölte, hogy a kormány egyetért a szakszervezet ügyének megvizsgálásával

Gulyás szerint az általa nyíltan neonácinak tartott Nemzeti Arcvonal nevű szervezet korábban arról beszélt, hogy "a legtettrekészebb hazafiak" beépültek a nemzetbiztonsági szolgálatokba és a rendőrségbe. A képviselő szerint ezt támasztja alá a Szima Judit által vezetett Magyar Rendőrség Szakszervezetének tevékenysége - írja a Népszabadság, arra azonban nem tér ki, hogy milyen tevékenységre gondolt a képviselő. A szakszervezetnek az SZDSZ-es politikus szerint több mint 5200 tagot számlál.

Szima Judit jelölésével kapcsolatban korábban Bencze József országos rendőrfőkapitány is aggályait fogalmazta meg, noha elismerte: az EP-választásokon indulhatnak a fegyveres testületek hivatásos tagjai. A jelöltség időszakára a rendőrök szolgálati viszonya szünetel.

Szima nem írt bemutatkozást

A Jobbik jelöltjei közül Szima Judit az egyetlen, akinek a fényképe mellett egyetlen sornyi bemutatkozás sincs a párt honlapján megtekinthető, 24 fős EP-listán. Szima hátteréről azonban tudni lehet, hogy szakszervezeti vezetőként többször konfrontálódott a rendőri vezetőkkel: a Somogy megyei rendőrkapitányt például nemrég a hivatali visszaélés és alárendelt megsértése miatt támadta meg a bíróságon. A megyei bíróság első fokon éppen hétfőn mentette fel a kapitányt a vádak alól, de Szima Judit fellebbezik a döntés ellen.

Szima a Népszabadság szerint a TMRSZ lapjában a kormányt is nyíltan kritizálta, azt írta, hogy a jelenlegi vezetés "fertőbe húzta a rendőrséget", az egyenruhásokat pedig nem becsüli többre a lábtörlőnél. Szima Judittal szemben korábban büntetőeljárás indult, a rendőri vezetőkkel kapcsolatban tett nyilatkozatai miatt bujtogatással gyanúsítják. Az eljárás miatt 2007 augusztusában rendelkezési állományba helyezték, jelenleg azonban - képviselői jelöltsége miatt - mentelmi jogot élvez.