Szili lemondott, Bajnai józanságra intett az MSZP-kongresszuson

Vágólapra másolva!
Szili Katalin bejelentette, hogy szeptemberben lemond a házelnöki posztról, Bajnai Gordon miniszterelnök józanságra intett, Lendvai Ildikó pártelnök pedig lelkesíteni próbált az MSZP zárt ajtók mögött zajló kongresszusán, ahol a szocialisták a számukra csúfos eredménnyel záruló EP-választás utáni helyzetet elemezték. A kongresszuson személyi kérdések alig kerültek elő, de döntöttek a kormánypártot a választásokig irányító választási bizottság kibővítéséről. Az [origo] tudósítása a kongresszusról
Vágólapra másolva!

Több mint 680 küldött, és a választókerületekből érkező további meghívottak részvételével szombaton fél tízkor megkezdődött az MSZP kongresszusa. A kormánypárt képviselői a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött tanácskoznak egy szimbolikus helyszínen, a XIV. kerületben található Vasúttörténeti Park mozdonyfordítójában.

A kongresszust zárt ajtók mögött tartják, de kiszivárogtak részletek. Az [origo]-nak több résztvevő elmondta, hogy Szili Katalin házelnök bejelentette: szeptemberben lemond posztjáról. Szili később ezt megerősítette a kint várakozó újságíróknak. Közölte, hogy szeptember 14-én, az őszi ülésszak első parlamenti ülésen válik meg a posztjától, hogy a baloldal megújításáért dolgozzon. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem gondolkodik új párt alakításában.

Szili beszélt arról is, példát szeretne mutatni, hogy nem a pozíció a fontos, ezért semmilyen tisztséget nem fog vállalni. Közölte, hogy nem lesz tagja az MSZP országos választási bizottságának sem, hanem - mint fogalmazott - egyszerű baloldali politikusként akar dolgozni. (Szili lehetőségeiről szóló rövid elemzésünket itt találja.)

Az MSZP ideiglenes kormányának is nevezett választási bizottságot a kongresszuson hozzák létre, és a kiszivárgott hírek szerint Lendvai Ildikó pártelnök még a rendezvény elején bejelentette, hogy tagjai lesznek többek között Ficsor Ádám titokminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Botka László szegedi polgármester, és Burány Sándor budapesti elnök is. Lendvai Ildikó azt kérte: az ovb tagjai a költségvetés elfogadása után mondjanak le kormányzati szerepükről. A testület tagjairól várhatóan nem külön-külön, hanem egy listán fognak szavazni a küldöttek - mondta az [origo]-nak egyik résztvevő.

A kongresszus azzal kezdődött, hogy beszédet mondott Lendvai Ildikó pártelnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila frakcióvezető. Később több mint negyvenen jelentkeztek hozzászólásra, úgyhogy az a döntés született, nem tartanak szünetet, ennek ellenére sokan kimentek a büfébe - mondta tudósítónknak több résztvevő. Néhányan már délután kettő körül elindultak hazafelé, az egyik távozó vidéki képviselő az [origo]-nak azt mondta: "itt már eldőlt minden, nekem megy a vonatom".

Szanyi Tibor képviselő nem sokkal négy előtt azt mondta a kinn várakozó újságíróknak, hogy elfogadták a kongresszust lezáró határozatot. A nagy többséggel elfogadott kongresszusi javaslathoz több módosító indítvány is érkezett, de ezek közül csak egyet fogadtak el: nem a kongresszus, hanem az országos választmány hoz majd döntést az országos választási bizottság kibővítéséről legkésőbb augusztus 29-ig. Ezzel az kongresszus lényegében véget ért, a küldöttek négy körül kezdtek elszállingózni az eseményről.

Bajnai híreket hozott

A pártonkívüli miniszterelnök, Bajnai Gordon arról beszélt a küldötteknek, hogy vannak ugyan jó hírek - mint például a forintárfolyam stabilizálódása -, de vannak rosszak is: például 120 milliárd forintot kell kivonni az önkormányzatok finanszírozásából, és spórolni kell a tömegközlekedés támogatásán is - tudta meg az [origo] tudósítója az egyik résztvevőtől. A kormányfő tehát egyértelművé tette a szocialistáknak, hogy a következő választás előtt nem lesz osztogatás, sőt, további fájdalmas lépésekre van szükség.

Bajnai Gordon szerint mindannak, amit az elmúlt hetekben-hónapokban tettek, csak akkor van értelme, ha kőbe vésik, ha belefoglalják a 2010-es költségvetésbe. "Mondok egy számot, itt máris kőbe lehet vésni: 3,8 százalék. Ennyi lehet jövőre a hiány. Ennyi, egy fillérrel sem több" - mondta.

Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló bírósági ítélet fontos, de nem elég, mert a szélsőségeket politikai-közéleti karanténba kell zárni. Mint mondta, a szélsőségek azért erősödtek meg az országban, mert a létező problémákra "gyalázatosan leegyszerűsítő" válaszok születtek. A tyúklopás is bűn, ami ellen joggal várja az állam védelmét minden polgár - fogalmazott a távirati iroda értesülései szerint a miniszterelnök.

Bajnai Gordon ismertette a küldöttekkel a tervezett roma integrációs programot, amelyben az érintetteknek is van felelőssége: be kell tartaniuk az együttélés szabályait, mindenkinek dolgoznia kell, aki képes rá, és tennie kell azért, hogy ne örökítse át gyerekeire a hátrányokat. A MTI úgy tudja, a miniszterelnök azt mondta: ezek a valódi demokratikus válaszok, nem azok, amelyekkel a neonácik házalnak országszerte.

Forrás: [origo]
Tiltakozók a park bejáratánál

A miniszterelnök azzal összefüggésben,hogy a Fidesz visszacsinálná a kormány intézkedéseit, úgy fogalmazott: "kapus vagyok, védeni akarok, de nincsenek sikeres, magára hagyott kapusok, mert kellenek a hátvédek és a csatárok is". "Szükség van az egész csapatra, és nekünk közösen szükségünk van minél több szurkolóra is. Hajrá Magyarország, hajrá baloldal!" - hangozatta beszéde végén a miniszterelnök.

Bajnai még a beszéde elején mondott egy másik focihasonlatot is, amellyel arra utalt, hogy a miniszterelnöki jelölésekor az MSZP elénekeltette vele az Internacionálét. Erről a hasonlatról azonban ellentmondó információk jelentek meg. Az [origo]-nak két résztvevő is azt mondta, már tudja, hogy az ő csapata csakis az Internazionale lehet, az MTI szerint azonban azt mondta, a múltkori kongresszuson megvilágosodott, hogy az ő csapata nem az Internazionale, hanem a Milan.

Lendvai és Mesterházy váltást ígér

Lendvai Ildikó pártelnök még Bajnai előtt mondott beszédet, és ő lelkesíteni próbálta a szocialistákat. Nem véletlen a mozdonyfordító, vissza kell menni a választókhoz - fogalmazott Lendvai az egyik résztvevő szerint. A pártelnök beszélt arról is, hogy ha a kongresszus elfogadja azt a javaslatot, hogy csak a költségvetés novemberi elfogadása után legyen tisztújítás és miniszterelnökjelölés, akkor az azt jelenti, hogy nem lesz előre hozott választás, és azt senkinek nem is szabad emlegetnie. Ezzel Lendvai azoknak a szocialista politikusoknak üzent, akik az utóbbi hetekben nyíltan felvetették a parlamenti választások előrehozását.

Mesterházy Attila frakcióvezető egyebek mellett arról beszélt, hogy véget kell vetni a kibeszélésnek, mindenkinek be kell állni a párt irányvonala mögé. Azt is ígérte, új stílus, új kommunikáció lesz. Mint mondta, ő is elmegy bárhova, ahova hívják, mindegy, hogy egy ötfős rendezvényről vagy egy bográcsozásról van szó.

Az előzetesen kiadott program szerint a kongresszus a napirend elfogadásával, és a zárt ülésről tartott szavazással indul, amelyet Lendvai Ildikó pártelnöknek, Bajnai Gordon miniszterelnöknek és Mesterházy Attila, a parlamenti frakció vezetőjének beszéde követ. A küldöttek ezt követően több mint hat órán át vitáznak majd.

Csalódott kisgyerekes családok

A küldöttek túlnyomó többsége autóval hajtott be a park területére, így nem nyilatkoztak az újságíróknak. A park bejáratánál hat munkáspárti tüntető tiltakozott transzparensekkel, de tíz óra után nem sokkal el is hagyták a helyszínt. Az egyik transzparensen az szerepelt: "Ide vezetett 20 év álbaloldali politikája" - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint a környéken visszafogott a rendőri készültség. Több kisgyerekes családot ugyanakkor meglepetésként ért, hogy a kongresszus miatt le van zárva a park, és ezért csalódottan távoztak a helyszínről.

Fotó: Hajdú D. András
Két érkező összekoccant

A tanácskozás eredeti célja, hogy értékeljék a szűk egy hónappal ezelőtti európai parlamenti választás gyászos végeredményét, miszerint a kormánypárt mindössze 17 százalékot, és így 4 EP-mandátumot szerzett. Az elmúlt hetekben a párton belül heves csatározások folytak amiatt, hogy elővegyék-e a kongresszuson a személyi kérdéseket, vagyis kövesse-e valamilyen szintű tisztújítás az EP-választás kudarcát. Végül péntek délután Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke pénteken az országos elnökség ülése után bejelentette: a kongresszus egyetlen személyi kérdéssel foglalkozik majd: kibővíti a párt országos választási bizottságát (ovb), amely választási időszakban a párt ideiglenes politikai kormánya.

A pártelnök péntek délután annyit árult el, hogy a bizottság olyan emberekkel egészül ki, akik a megyei jogú városok, a falvak, a vidék szempontjait képviselik, illetve a kormánnyal való közvetlenebb kapcsolatot biztosítják.

A kongresszuson Bajnai Gordon miniszterelnök beszámol majd a kormány eddigi intézkedéseiről, és a várhatóan szeptemberben benyújtott költségvetéssel kapcsolatos tervekről. Az MSZP pedig három területen, közbiztonsági, szociális biztonsági, és az elit arányos áldozatvállalásával kapcsolatos intézkedéseket javasol majd a kormánynak és a frakciónak. (A kongresszusról szóló előzetesünket itt olvashatja el.)