"Vissza is tologatott pénzt" - a botrányos fóti hangfelvétel története

Vágólapra másolva!
Egy néhány tízmilliós önkormányzati beruházás megszerzéséről szól az a hangfelvétel, amely ügyészségi bejelentéshez és tettlegességig fajuló vitához vezetett a Pest megyei Fóton. Egy építőipari cég nevében eljáró férfi, egy önkormányzati cégvezető és egy közvetítő szerepel a felvételen, amelyen általában is beszélnek a politika és az üzlet összefonódásáról. Az egyik résztvevő azt is mondja, hogy egy önkormányzati megbízásnál "kellett a Kövér Laci", az azonos nevű fideszes politikus azonban hallgat az ügyben.
Vágólapra másolva!

"Azért kezdeményeztem ezt a megbeszélést, mert, tudod, én sokféle dologban vagyok itt benne" - ezzel a mondattal kezdődik a hétfőn nyilvánosságra került, feltehetően június elején rögzített felvétel. A mintegy húszperces, az [origo] munkatársa által is meghallgatott felvételen az hallható, ahogy három férfi arról beszélget, hogyan lehetne előnyös helyzetbe hozni egy céget egy önkormányzati beruházáson, és közben általánosságban is utalásokat tesznek az üzleti élet és a politika közötti összefonódásokra.

A beszélgetés vélhetően egy étteremben zajlott, ahova beszűrődött az utcai zaj, emiatt több részlete nem érthető tisztán. A felvétel - amelyről nem tudni, hogy ki rögzítette - két fóti szocialista politikus postaládájában bukkant fel - mondta az [origo]-nak a település MSZP-s alpolgármestere, Fábry Béla, aki hétfőn sajtótájékoztatón számolt be a hanganyagról. A város fideszes polgármestere, Mádly Zsolt szerint később egy fideszes képviselő postaládájába is bedobták a felvételt.

A cégvezető, a képviselő és a közvetítő

Fábry szerint a beszélgetés három résztvevője Simó Attila, a Fóti Közszolgáltató Kft. (korábban, a felvétel rögzítésekor még kht.) igazgatója, egy Szilos József nevű jogász-közgazdász, aki a felvételen úgy tárgyal, mintha a Swietelsky nevű építőipari cég nevében járna el, és Kaló Richárd, aki a beszélgetés idején még elnöke volt a közszolgáltató cég felügyelőbizottságának, de a beszélgetésben a másik két férfi közötti közvetítőként tűnik fel. Utóbbitól hangzik el az a cikk elején idézett mondat is.

Szilos József szerdán az [origo]-nak megerősítette, hogy részt vett a felvétel által rögzített beszélgetésen és hogy ő beszél a felvételen. Elmondta azt is, hogy Romániában jogászként dolgozik a Swietelskynek. A cég az [origo]-val azt közölte, hogy az ő magyar bérnyilvántartásukban nem szerepel Szilos József nevű alkalmazott, így nem egyértelmű, milyen kapcsolat van a férfi és a cég között. Szilos azt is mondta, hogy nem munkaügyben járt Fóton, "csak baráti segítséget akart nyújtani", mivel jól ismeri Kaló Richárdot, és hangsúlyozta, hogy a felvételt "jogellenesen készítették, ergó nem is létezik, és nem is kell miatta védekeznem". Kerestük Simót és Kalót is, de egyikük sem elérhető napok óta.

A beszélgetés nagyrészt egy fóti önkormányzati beruházás körül forgott. A település május elején írt ki pályázatot nyolc utca szilárd burkolatának megépítésére 152 millió forintos kerettel. Az önkormányzat illetékes bizottsága a Swietelsky ajánlatát hirdette ki nyertesnek, amelyben a cég vállalta, hogy 108 millió forintért elvégzi a munkát. A hangfelvételen a maradék 44 millióról van szó, Szilos ugyanis arról érdeklődik, hogy azt az összeget nem lehetne-e "pótmunkázással" szintén elkölteni. A férfi emlékeztetett arra, hogy ennek a pénznek 60 százaléka állami támogatás, tehát ha az önkormányzat nem költi el, akkor elbukja.

Szilos azt javasolta, hogy a maradék pénzt további útépítési megbízásokkal költsék el, hiszen "bőven még kiférne ebből a részből nagyon sok utcának az új, 8-10 vagy 12 vagy akár 15 mm vastag aszfaltrétege". A férfi szerint a régi, de "egy csomó részében még jó" utcák leaszfaltozásával politikai tőkét is lehet kovácsolni, mert azok "gyakorlatilag új utcák" lesznek a munka után, és "akár 5 évig" is kitartanak majd.

"Ki lehetne így-úgy írni"

Kaló közben utalást tett rá, hogy erre a maradék összegre irányított módon lehetne kiírni a pályázatot. A beszélgetés itt sem érthető teljesen tisztán, de a szövegkörnyezetből kiderül, hogy arról beszél, a pályázatot "ki lehetne így-úgy írni", hogy az járjon jól, aki "már itt dolgozik", illetve "vissza is tologatott többek között pénzt a városba ide-oda-amoda". Szilos ehhez hozzátette, hogy ők rengeteg mindent "szponzoráltak" már a városban, de állítása szerint többek között a Lánchíd Rádiót és a HírTV-t is pénzelik.

Szilos további érvekkel is győzködte Simót. "Ebben érdekeltté tudnálak téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt majd megbeszéljük veled" - mondta a férfi, és bár egyéb részleteket itt nem közölt, később megjegyezte, hogy "önkormányzati cégnek tudunk alvállalkozóként munkát adni", amivel "nálatok maradna a pénz". Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Szilos a közbeszerzési pályázat kidolgozójának tette az ajánlatot. Fábry Béla alpolgármester szerint ugyanis a Simó által vezetett Fóti Közszolgáltató Kft. felel a közbeszerzési pályázatok előkészítéséért, így ráhatása van a pályázati feltételek kialakítására. (Fábry szerint a céget még az ő vezetése alatt hozta létre az önkormányzat, és Simót is ő nevezte ki.)

Bár a felvételen már a 108 milliós megbízáson felüli pótmunkáról volt szó, a cég végül elesett az alapmunkától, a nyolc utca megépítésétől is. Miután ugyanis a felvétel eljutott a helyi képviselőkhöz, a képviselő-testület múlt héten nem hagyta jóvá a bizottság által elfogadott pályázati végeredményt. Előzőleg a település polgármestere, Mádly Zsolt bejelentést tett az ügyészségen az ügyben.

Sebesült orr és "Kövér Laci"

Az ügy hatalmas hullámokat vetett helyben, a különböző pártállású képviselők ugyanis egymást vádolják korrupcióval. Kedden még tettlegességig is fajult a vita, a testületi ülésen Fábry állítólag ráütött Mádly kezére, aki viszont egy mikrofonkonnektorral megsebesítette az alpolgármester orrát.

A fóti felvételnek azonban nemcsak helyi jelentősége van. A beszélgetés résztvevői általánosságban is beszélnek a politika és az üzlet összefonódásáról. A legérdekesebb elejtett megjegyzés az, amikor Szilos különböző, nehezen érthető városneveket említ, ahol korábban hasonló módszereket használtak. Az egyik ilyen város esetében arról beszél, hogy probléma volt a polgármesterrel, és "kellett hozzá a Kövér Laci, de azért elintéztük". A felvétel ezen része különösen rosszul hallható, és Kövérre nincs több utalás, ahogy arra sem, hogy konkrétan a Fidesz vezető politikusáról van-e szó.

Az [origo] még hétfőn megkereste a Fidesz sajtóosztályát, és kértük, hogy segítsenek kapcsolatba lépni Kövér Lászlóval, illetve közöljék a reakcióját az ügyben, ígéretük ellenére azonban eddig semmilyen reakciót nem kaptunk. Az MDF csütörtökön közleményt adott ki, amelyben felszólítják Kövért, hogy "tisztázza: kellett-e intézkednie korrupciós ügyletekben? Szerepet vállalt-e - akár csak közvetítőként is - közpénzek illetéktelen felhasználásában? Tárgyalt-e önkormányzati vezetőkkel, felügyelőbizottsági tagokkal vagy önkormányzati pályázatokon induló cégekkel korrupciós ügyekben?"

A beszélgetés résztvevői szót ejtettek az országos politikában várható változásokról is. Szilos például közölte: "Valószínűleg úgyis az lesz, hogy a Fidesz fog nyerni az országgyűlésin és az önkormányzatin is, és mi meg ugye azért egy olyan cég vagyunk, amilyen. (...) ...mi letettük a voksunkat, úgyhogy (...) valószínű, hogy hosszú távon szeretnénk visszatérni minden településen."

Kaló pedig a Fóton várható politikai átrendeződésre utalva megjegyezte, "Itt nem is érdemes ilyen nagyban gondolkodni, hogy kinek adok, kinek nem. Nagyjából egy évig van ez a csapat még itt porondon, ez alatt az egy év alatt, amit itt lehet intézni, azt el kell intézni. Ha ezt jól, okosan ügyesen lehet intézni, akkor ezt érdemes úgy csinálni szerintem." A városban jelenleg fideszes polgármester van ugyan, de a valódi döntéshozói jogkör a képviselő-testületet együttműködve vezető 6 szocialista, 3 korábbi, a pártból kilépett fideszes és 1 független képviselő kezében van.