Az NNI sem tudta védeni Draskovics videóját

Vágólapra másolva!
A Magyarok Nyilai nevű szervezet egyik, terrorcselekménnyel is gyanúsított tagja letöltött a számítógépére egy felvételt, amelyet ismeretlen személyek készítettek egy házilagos próbarobbantásról - mindössze ennyi derült ki a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői tájékoztatóján. A rendőrség azt ígérte, alá tudja támasztani a felvételek hitelességét, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi miniszter mutatott be pénteken. Az nem derült ki, hogy akkor miért erre hivatkozva riogatott robbantásra készülő magyar terroristákkal a miniszter.
Vágólapra másolva!

Nem mutatott olyan bizonyítékot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hétfői sajtótájékoztatóján, amely azt támasztja alá, hogy a Magyarok Nyilai nevű szervezet ellen folyó eljárásban őrizetbe vett személynek bármi köze lenne ahhoz a robbantáshoz, amelyről Draskovics Tibor rendészeti miniszter mutatott be videofelvételt pénteken. Draskovics a felvételt nyilvánosságra hozásakor egyértelműen összefüggésbe hozta a terrorista tevékenység gyanúja miatt folyó nyomozással. A felvétel bemutatása után az MTI pénteki tudósítása szerint kijelentett például: "ezt a bombát sajnos valódi magyar terroristák helyezték ott el, ők robbantották föl".

A Hír Tv szombaton bemutatott egy két évvel ezelőtt, Bonyhád határában készült felvételt egy detonációról, amely kísértetiesen hasonlít arra, amelyre Draskovics hivatkozott. Csakhogy a bonyhádi felvételt diákok készítették, akkor folyt is ellenük eljárás robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A Magyar Nemzet az állítja, a "robbantás egyik résztvevője" a hétvégén megerősítette, hogy a Draskovics által nyilvánosságra hozott képsorok Bonyhádon készültek.

Ez után hívta össze a sajtótájékoztatót az NNI azt ígérve: lehetőséget teremtenek arra, hogy a robbantásos felvétel hitelességéről meggyőződjön a sajtó és a képviselők. A rendőrség hétfő délutáni tájékoztatóján azonban mindössze az derült ki, hogy az egyik gyanúsított gépén megtalálható volt ez a felvétel, arra semmilyen bizonyítékot nem mutattak, hogy az azon látható robbantás összefüggésben lenne a Magyarok Nyilai feltételezett tevékenységével.

Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője hétfőn ismét megerősítette, hogy a felvételt az egyik gyanúsított gépén találták, arról hitelesített másolatot készítettek, ezt vizsgálja a rendőrségi szakértő. A szakértő azonban nem tudta megmondani, mikor és hol készült a robbanást tartalmazó felvétel, annyi bizonyos, hogy az ezt tartalmazó fájlt utoljára 2009. április 8-án mentették el. "Vagyis nem sokkal a gyanúsítottak elfogását megelőzően" - tette hozzá. A helyettes szóvivő azt mondta, hogy a bonyhádi ügyben nyomozó Tolna megyei rendőrségnél nem volt meg a korábbi robbantásról készült felvétel, így azokat az NNI sem ismerhette meg.

Bizonyíték vagy illusztráció

Az újságírói kérdések ellenére sem volt hajlandó ugyanakkor választ adni a rendőrség arra, hogy a július 24-én nyilvánosságra hozott felvétel a Magyarok Nyilai nevű szervezet elleni nyomozás egyik bizonyítéka - ahogy arra Draskovics Tibor utalt, mikor pénteken bemutatta a felvételt -, vagy illusztráció. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője délelőtt azt mondta az [origo]-nak: az ügyészség a felvételek "illusztrációként való közléséhez" járult hozzá, mivel a felvétel nem számít bizonyítéknak, nem akarják felhasználni.

Az NNI hétfőn minden érdemi kérdést azzal hárított el, hogy abban a nyomozást folytató főügyészség illetékes. A hétfői tájékoztatón az egyik gyanúsított gépének hitelesített másolatával azt mutatták be, hogy a robbantásról készült anyagot a gépen találták, más dokumentumok mellett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nem derült ki, hogy bizonyíték, vagy illusztráció

A rendezvényen a két nagy párt képviselője is megjelent: Nyakó István, az MSZP szóvivője annyit mondott, kíváncsiságból jött el, és a kormánypárt hétfő délután sajtótájékoztatót tart az ügyben. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke szintén eljött, majd a rendezvény végén azzal ment oda a helyettes szóvivőhöz: arra kértek magyarázatot, hogy Draskovics Tibor miért beszélt arról, hogy ezt a szerkezetet a Magyarok Nyilai nevű szervezettel összefüggésbe hozott gyanúsítottak robbantották fel tesztként.

Bajnai bizalma töretlen Draskovicsban

A Fidesz hétfőn azt követelte, hogy Bajnai Gordon kormányfő "szabaduljon meg" Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, aki "most már nagyon terhes a kormánynak". Balsai István fideszes képviselő szerint a miniszter bizonyítékokat hamisíthatott a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet ügyében, hogy "továbbra is látványosan és zavartalanul riogathasson szélsőjobboldali veszéllyel".

Szollár Domokos kormányszóvivő erre reagálva kijelentette: Bajnai Gordon miniszterelnök bizalma továbbra is töretlen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter iránt. Szerinte szét kell választani az "ocsút a búzától", a lényegest a lényegtelentől. Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt, amikor a nyomozó hatóság lebuktatott egy terrorszervezetet, jelenleg kilencen vannak előzetes letartóztatásban, "ez a lényeges kérdés" - tette hozzá.