Visszadobta a termálvizes törvényt Sólyom

Vágólapra másolva!
Nem írta alá Sólyom László köztársasági elnök a vízgazdálkodási törvény módosítását. A módosítás az áramtermelőknek lehetőséget adott volna arra, hogy a kitermelt termálvizet ne kelljen visszatáplálni a talajba. Az államfő szerint ez veszélyeztetné a hazai ivóvízkincset.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a vízgazdálkodási törvény módosításáról szóló jogszabályt - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

A hivatal emlékeztet rá, hogy a vízgazdálkodási törvény jelenleg előírja, hogy a kizárólag energia hasznosítása céljából kitermelt termálvizet vissza kell táplálni a felszín alatti vízrétegbe, az Országgyűlés által most elfogadott törvény azonban lehetőséget adna a termálvíz kitermelőinek, hogy egyedi felmentést kaphassanak a visszatáplálási kötelezettség alól.

A köztársasági elnök ezzel a módosítással azonban nem ért egyet - olvasható a közleményben. Az államfő szerint a termálvizek visszatáplálása fontos az egységes vízbázis megóvása szempontjából. A termálvizek ugyanis kapcsolatban vannak az ivóvízkinccsel. Mivel ezek a vízkészletek meglehetősen lassan pótlódnak természetes úton, fontos, hogy a kitermelt termálvíz minél nagyobb arányban visszakerüljön a föld alá - véli a köztársasági elnök.

A törvényt június 15-én fogadta el az Országgyűlés 195 igen szavazattal, 17 nem ellenében, tartózkodás nélkül. A törvényre MSZP-s, független képviselők, valamint Fodor Gábor volt SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter szavazott igennel. 16 SZDSZ-es képviselő, valamint Tóth András független képviselő nemmel voksolt.

Ha az Országgyűlés ismét megszavazza, akkor az államfőnek már nincs mérlegelési joga, alá kell írnia a törvényt. Az államfőnek lehetősége lett volna arra is, hogy a törvényt előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságnak (Ab) küldje meg. Ebben az esetben viszont jóval több időt vesz igénybe, amíg az Ab megvizsgálja a norma jogszerűségét, és addig a törvényt kihirdetni sem lehet.

Június elején a gyes folyósítási idejének szűkítéséről szóló törvényt sem írta alá az államfő. Sólyom László azzal érvelt, hogy negatív ösztönzők helyett olyan pozitív lépésékkel kéne elősegíteni a kismamák munkaerőpiacra történő visszatérését, mint a bölcsődei férőhelyek növelése. Az Országgyűlés azonban hétfőn minimális módosításokkal újra megszavazta a törvényt.