Tízszer mondott nemet a neonáci-tüntetésre a rendőrség

Vágólapra másolva!
Elutasította a rendőrség a "Béke mártírja emlékmenet" nevű demonstráció megtartására vonatkozó tizedik kérelmet is. Az emlékmenetet a Népszabadság szerint Rudolf Hess náci vezér halálának évfordulójára egy neonáci csoport szervezte.
Vágólapra másolva!

A rendőrség megtiltotta a tizedik olyan szombatra tervezett demonstrációt is, amelyet a "Béke mártírja emlékmenet" elnevezéssel jelentettek be - közölte csütörtökön az MTI-vel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Az emlékmenetet a Népszabadság szerint Rudolf Hess halálának évfordulójára az NS Front elnevezésű magyar neonáci csoport tömörülés szervezi. A BRFK szerdán erre reagálva az [origo]-nak mindössze annyit mondott: a bejelentések tartalmáról nem árulnak el részleteket.

A rendőrség korábban már elutasított kilenc hasonló témájú rendezvényre vonatkozó kérelmet. Csütörtökön a tizedik bejelentést is elutasította, a többihez hasonlóan "a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján".

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán az MTV Az este című műsorában arra a kérdésre, hogy a rendőrség milyen alapon tiltotta meg a rendezvényeket, azt mondta: "ez egy egyszerű jogi megítélésű helyzet, merthogy egy percig nem lehet kétséges, hogy aki náci ideológiát hirdet, az mások jogaira és szabadságára tör".

A Népszabadság hétfőn azt írta, a neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar csoport Rudolf Hess emlékére felvonulást és koncerteket szervez augusztus 15-ére Budapesten. Rudolf Hess Adolf Hitler harcostársa, sokáig helyettese volt. A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben.

Sólyom László köztársasági elnök kedden közölte: felháborítja a Magyarországra tervezett neonáci rendezvény. Bajnai Gordon miniszterelnök pedig azt mondta: Budapest és Magyarország nem lehet az újfasiszták paradicsoma, meg kell akadályozni a tervezett neonáci-tüntetést.