Sólyom: Becsületbeli ügy a cigányok védelme

Vágólapra másolva!
Nem csak a cigányok ügye, hogy az őket ért támadások elkövetőit elfogják, hanem az egész országé - mondta Sólyom László államfő, akit Bajnai Gordon miniszterelnök tájékoztatott hétfőn a cigányok elleni merényletekről. Sólyom szerint együtt kell érezni a romákkal, különben robbanásközeli helyzet áll elő.
Vágólapra másolva!

A romákat ért támadások az egész ország stabilitását érintik, ez nem csak a cigányok ügye - mondta Sólyom László köztársasági elnök, aki Bajnai Gordon kormányfővel egyeztetett a bűncselekményekről. "Ez becsületbeli ügy" - tette hozzá.

Sólyom szerint mindenképpen fenn kell tartani a nyugalmat, és együtt kell érezni a romákkal, mert ha nem oldódik meg az ügy és nem lesz érezhető a társadalom szolidaritása, robbanásközeli helyzet alakulhat ki a romák között. Sólyom szerint Magyarország roma állampolgárai mellett áll.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán üdvözli, hogy az államfő felemelte szavát a cigányságot ért sorozatgyilkosságok ügyében. Kolompár szerint minden közjogi méltóságnak és politikusnak együtt kell dolgoznia a romák megvédése és a valós társadalmi integráció megteremtése érdekében.

A romák elleni támadások - amelyek a rendőrség szerint egy sorozatba illeszkednek - tavaly július óta tartanak. Legutóbb múlt hétfőre virradóra a Szabolcs megyei Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették. A kislány mára túl van az életveszélyen, de még több műtét vár rá.

A romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt áldozata van, közülük hatan életüket vesztették. Korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg. A nyomozást vezető Nemzeti Nyomozóiroda februárban jelentette be, hogy összefüggést lát a támadások között. Az ügyön százhúsz rendőr, illetve elemző dolgozik.