Nem hasi panaszai miatt halt meg a továbbküldött beteg

Vágólapra másolva!
Nem a hasi panaszai okozták annak a férfinak a halálát, aki a múlt héten több kórházat is megjárt, majd váratlanul meghalt. Az MTI a boncolási jegyzőkönyvre hivatkozva azt közölte, hogy a férfi agyában elrepedt egy ütőér, ez vezetett a halálához. Az egyik kórházigazgató szerint ez bárhol, bármikor bekövetkezhetett volna.
Vágólapra másolva!

Az MTI információi szerint nem a hasi panaszai okozták a múlt héten egy kórházból elküldött férfinak a halálát, hanem agyi ütőerének megrepedésébe halt bele. Az MTI úgy tudja, a boncolási jegyzőkönyv szerint a férfi vastagbelében volt ugyan vér, ami hasi panaszait okozhatta, de halálát nem.

A férfi a múlt héten hétfőn halt meg, miután hasi fájdalmakkal a Péterfy Sándor Utcai Kórházba szállítottak, ahol megvizsgálták, de az orvos úgy ítélte meg, tovább kell küldeni egy olyan intézménybe, ahol sebészeti ügyeleti ellátás van. A férfit ezért az egyesített Szent István és Szent László Kórházba irányították. Radnai Zoltán, az egyesített intézmények főigazgatója csütörtökön azt mondta, hozzájuk a beteg gyomorvérzéses diagnózissal került. Elvégezték rajta az ilyenkor szokásos alapvető vizsgálatokat - hasi röntgent, ultrahangot, laborvizsgálatot -, ezek eredményei nem támasztották alá a diagnózist, ezért küldték vissza a Péterfy Sándor utcai intézménybe.

Mivel sürgősségi szállításra nem volt ok, az orvos jelezte a hozzátartozóknak, hogy a mentő hat órán belül tud csak a férfiért jönni. Ezt a családtagok nem várták meg, és gépkocsival elindultak vele a Szent Margit Kórházba. A férfi útközben rosszul lett, elvesztette az eszméletét, mentőt hívtak hozzá, és ismét a Péterfybe szállították, ahol meghalt.

Mindkét intézmény főigazgatója - a kórtörténettel nem magyarázható váratlan halál miatt - igazságügyi orvos szakértői boncolást kért. Radnai Zoltán, a Szent István és Szent László kórházak főigazgatója azt mondta, hivatalosan a boncolási jegyzőkönyv hozzájuk nem érkezett meg, de információi szerint a férfi halála nem volt összefüggésben a panaszokkal. Hozzátette: a vizsgáló orvos szakmai szempontból nem hibázott, azonban tart a kórház belső vizsgálata. Az agyi aneurizma repedés bárhol, bármikor bekövetkezhetett volna - mondta a főigazgató.

Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: szakértői vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatától függetlenül, a mellett. Azt vizsgálják, hogy a kórházakban a szakma szabályainak megfelelően jártak-e el, és ha bebizonyosodik, hogy nem így volt, felelősségre vonást fognak kezdeményezni - mondta a miniszter.