Újabb vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

Vágólapra másolva!
Egy 2007-ben sok vért vesztő szülő nő ügyében emeltek újabb vádat Geréb Ágnes ellen. Az otthon szülést népszerűsítő szülészt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.
Vágólapra másolva!

Ismét vádat emeltek Geréb Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt - közölte pénteken a Fővárosi Főügyészség. Rajta kívül egy szülésznővel, S. Mónikával szemben is vádat emelt a Budapesti IX. kerületi Ügyészség.

Az ügyészség szerint a két vádlott 2007 októberében annak ellenére vezetett le egy otthon szülést egy XII. kerületi, Alma utcában lévő lakásában, hogy "tudták, a hatályos jogi szabályozás szerint a tervezett otthon szülés nem megengedett, és azt is, hogy a lepényi szakban felmerülő szövődmény esetén az annak elhárításához szükséges feltételek nem biztosítottak".

A kérdéses a szülésnél ugyanis egy harmadik gyerekével állapotos nőnek a csecsemője sikeresen megszületett, de utána nem vált le a méhlepény, és a nő vérezni kellett. Ugyan a vérzést megpróbálták megállítani, és a nő kapott homeopátiás gyógyszereket is, de végül mentőt kellett hozzá hívni. Mire kórházba került, 600-700 milliliter vért vesztett, kivérzett állapota került. A kórházban végül oxitocin injekcióval érték el, hogy a méhlepény távozzon, további szövődmények nem voltak.

Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Idén augusztusában pedig egy 2007 szeptemberében levezetett szülés miatt - amely során meghalt az újszülött - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat ellene.

Geréb Ágnes pénteken az MTI szerint jelen volt egy solymári otthon szülésnél, ahova mentőt kellett hívni (erről részletesen itt olvashat).