Jogszerűtlen volt a felszólítás a Nap-kelte visszahívására

Vágólapra másolva!
Nem volt joga a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének arra, hogy a Nap-kelte felmondott szerződésének helyreállítását követelje - mondta ki kedden a közalapítvány ellenőrző testülete. A műsor megszűnéséről hozott döntést a múlt hétfőn a kuratórium elnökségének kétharmados többsége találta érvénytelennek.
Vágólapra másolva!

Nem volt jogszabályi felhatalmazása a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének arra, hogy a Nap-kelte felmondott szerződésének helyreállítására szólítsa fel a köztévé menedzsmentjét - mondta ki keddi ülésén többségi határozattal a közalapítvány ellenőrző testülete (ET). Jaczkovics László, az ET elnöke közölte: a háromfős testület két, ellenzék által delegált tagja szavazta meg a döntést, a kormánypárti tag ellene voksolt.

A kuratóriumi elnökség a fideszes és KDNP-s delegáltak tartózkodása mellett a múlt hétfőn döntött úgy, hogy jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte-szerződés felmondása. "Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására" - szólt a döntés. Az előterjesztést meg nem szavazó öt ellenzéki delegált már akkor jogszerűtlennek tartotta a határozatot, és ők fordultak a közalapítvány ellenőrző testületéhez, amelyben ellenzéki többség van.

Jaczkovics kedden hozzátette: célvizsgálatot indítottak a szerződésbontás okaként megjelölt kuratóriumi elnökségi döntésről is, amely nem engedélyezte a 2,45 milliárdos hitelfelvételt. Azt akarják tisztázni, hogy a döntés mennyire felelt meg a közszolgálati működés biztosítása követelményének, az üzleti tervnek és a célszerűségnek.

Szeptember 25-én jelentette be a Magyar Televízió menedzsmentje, hogy a külső gyártású Nap-kelte helyett hétfőtől saját reggeli műsorral jelentkezik. A Nap-kelté-t gyártó céggel a közlemény szerint azért bontották fel a szerződést, mert "az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető". (Az előzményekről itt olvashat.)