Nem tud a menedzserek millióiról a MÁV tanácsadója

Vágólapra másolva!
Saját állítása szerint nem vett részt a tízmilliós végkielégítésekre jogosító menedzserszerződések megfogalmazásában az az ügyvédi iroda, amelyik a BKV mellett a MÁV-nak is adott munkaügyi tanácsokat. A BRFK korábban bekérte a BKV-tól a cég szerződését. A rendőrség szóvivője nem árulta el, hogy miért, de korábban azt közölték: csak olyan szerződéseket kértek be a közlekedési vállalattól, amelyeket problémásnak gondoltak.
Vágólapra másolva!

A MÁV-nak is dolgozott a Pál és Kozma ügyvédi iroda, amelynek a BKV-val 2007-ben kötött szerződését vizsgálja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A Magyar Nemzet kedden azt írta, hogy a MÁV-nál a munkajogra specializálódott ügyvédi iroda készítette elő azokat a menedzserszerzőzéseket, amelyek alapján több tízmilliós végkielégítéseket fizettek ki a vasúttáraságnál. A napilap a múlt héten számolt be arról, hogy a MÁV két távozó vezetője 60, illetve 90 milliós végkielégítést kapott. A MÁV szerint a végkielégítések jogszerűek voltak.

Pál Lajos, az ügyvédi iroda egyik tagja az [origo]-nak azt mondta: van megbízási szerződésük a MÁV-val. A Pál és Kozma ügyvédi irodának nem volt köze azoknak a menedzserszerződések megkötéséhez, amelyekre hivatkozva a BKV-nál és a MÁV-nál tízmilliós végkielégítéseket kifizették - állította az [origo]-nak Pál. Az ügyvéd azt nem tudta megmondani, hogy kik fogalmazták meg ezeket a szerződéseket.

A MÁV honlapján, az üvegzseb menüpontban megtalálhatók a cég által 2004 óta kötött szerződések, itt azonban nem találtuk nyomát a Pál és Kozma ügyvédi iroda szerződésének se a Pál, se a Kozma, se a P és K névre keresve, pedig annak főbb adatai a 2003-as üvegzseb-törvény értelmében nyilvánosak.

Megkérdeztük a MÁV-ot is, hogy milyen tevékenységre szerződtek a céggel. A cég annyit közölt az [origo]-val, hogy "a Pál és Kozma Ügyvédi Irodával 2007. április 3. óta fennálló megbízási szerződés alapján az ügyvédi iroda a MÁV Zrt. egyes munkajogi peres ügyeiben lát el jogi képviseletet, illetve vitás ügyekben ad jogi állásfoglalást. Ezen szerződésük fennállása óta az ügyvédi iroda nem kapott a MÁV-tól megbízást menedzserszerződések kötésére, illetve véleményezésére. A megbízási szerződés óradíjas rendszerű, a peres tárgyalások és az azokra történő felkészüléshez szükséges időszükséglet alapján számláz havonta a MÁV részére az ügyvédi iroda".

Problémásnak gondolták

A Pál és Kozma ügyvédi iroda neve szerepel azon listán, amely 61, a BKV-val szerződő céget tartalmaz. A listán szereplő cégekkel kötött szerződéseket szeptember közepén a rendőrség bekérte a közlekedési vállalattól.

A BKV még 2007 márciusában kötött szerződést az ügyvédi irodával határozatlan időre és értékben munkajogi tevékenység ellátására. A szerződés szerint az iroda 150 eurós, mai árfolyamon 39 900 forintos órabérért dolgozott. A BKV által 2009 előtt kiírt közbeszerzési eljárások között nem szerepel iroda neve, vagyis e szerint nem közbeszerzési tenderen választották ki. Az ügyvédi iroda cikkünk megjelenése után azt közölte: az ügyvédi tevékenység csak az idei év közepétől tartozik a közbeszerzés hatálya alá, korábban nem esett ennek a hatálya alá.

A BKV honlapján található kimutatás szerint a cégnek 2007 márciusa óta 9,3 millió forintot fizettek ki a szerződés alapján. Az nem derül ki a cég honlapján nyilvánosságra hozott adatokból, hogy a szerződés él-e még. A korábbi szerződéseket felsoroló listából nem derül ki, hogy felbontották-e a szerződést, ugyanakkor a közlekedési vállalat jelenleg hatályos szerződéseit tartalmazó listán nem szerepel az iroda neve.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az [origo]-nak nem kívánt részleteket mondani arról, miért vizsgálják az iroda szerződését. A rendőrség korábban azt mondta, kizárólag azokat szerződéseket kérték be, amelyeket problémásnak gondoltak. Pál az [origo]-nak azt mondta: a BKV-val megkötött szerződés miatt még nem kereste meg a rendőrség. Hozzátette: nem aggódik a nyomozás miatt, minden számlájuk mögött teljesített munka áll.

A főként munkaügyi tanácsadással foglalkozó ügyvédi iroda 1995 óta működik. Pál Lajos szerint a BKV-n és a MÁV-on még kívül több állami vállalat is az ügyfelük volt, ezekről azonban szintén ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem akart beszélni.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója múlt héten jelentette be: a BKV korábbi vezetése közel ötven esetben úgy fizetett ki több tízmilliós végkielégítéseket, hogy a pénz a szerződés alapján nem járt volna. Kocsis szerint ezzel több százmillió forintos kár érte a céget, a vezérigazgató ezért hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen. Kocsis arról nem beszélt, hogy a problémás szerződések megkötéséhez ügyvédi irodák adták-e a tanácsot a BKV korábbi vezetőségének.