Játszhat az idővel a leányfalui ír gázoló

Vágólapra másolva!
Mégis elhúzódhat az ír gázoló kiadatási ügye: még az ír igazságügyi hatóság is azzal számol, hogy a december 2-ára kitűzött tárgyaláson csak a férfi ügyvédei érvelnek majd, de a kiadatásról nem döntenek. Írország ráadásul nem emelte be jogrendszerébe azt az uniós jogszabályt, amellyel meg lehetne akadályozni, hogy a gázoló az időt húzza.
Vágólapra másolva!

Várhatóan mégsem dől el a december 2-i tárgyaláson, hogy Írország kiadja-e Magyarországnak a leányfalui ír gázolót, Ciarán Francis Tobint - tudta meg az [origo]. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) nemzetközi együttműködési főosztályának vezetője, Höltzl Lipót hétfőn elmondta: az ír központi igazságszolgáltatási hatóság arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy az eredetileg november 25-ére kitűzött, majd december 2-ára halasztott tárgyaláson Tobin ügyvédei előterjesztik jogi érveiket a kiadatás ellen, de valószínű, hogy ezek mérlegelésére a bíróságnak további időre lesz szüksége. Az is elképzelhető, hogy Tobin további halasztást kér a tárgyaláson, hogy felépíthesse védekezését.

Az ír állampolgárságú Tobin 2000-ben két kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun, amiért a magyar bíróság letöltendő börtönre ítélte, de ő távozott Magyarországról, így megúszta a büntetést. A főosztályvezető szerint az ír igazságügyi hatóság levelében azt írta, kiemelten fontos ügyként kezelik a magyar fél kérését, és abban bíznak, hogy - mivel korábban már tárgyalta ír bíróság Tobin kiadatását - nem fog elhúzódni az eljárás. Két évvel ezelőtt ugyanis az ír bíróság egyszer már megtagadta Tobin kiadatását arra hivatkozva, hogy ez csak akkor lehetséges, ha keresett személy az őt kikérő államból megszökik. Ez a feltétel azonban egy jogszabály-módosítás következtében pár hónapja kikerült a szabályozásból.

Höltzl szerint az írek semmilyen konkrét ígéretet nem tettek arra, hogy mennyi időn belül tudják lezárni az ügyet. Létezik egy egységes uniós kerethatározat, amely előírja, hogy az európai elfogatóparancs kibocsátásától számított 60 napon belül le kell folytatni az eljárást, csakhogy Írország ezt a kerethatározatot nem emelte át jogrendszerébe, így a főosztályvezető szerint előfordulhat, hogy nem dől el Tobin kiadatása az uniós norma által megszabott időn belül. Ráadásul a bíróság döntése ellen még fellebbezni is lehet az ír legfelsőbb bírósághoz.

Zoltai Bence, a két elgázolt kisgyerek édesapja az [origo]-nak korábban arról beszélt, szerinte elhúzódhat a bírósági eljárás, és "ki tudja, mit fognak még előszedni" Tobin védelmében. A család ügyvédje, Tóth István viszont optimista volt, és akár már a december 2-ra kitűzött első tárgyaláson végleges döntést várt, mivel szerinte "egy egyszerű jogkérdésről van szó, és azt az ír bíróság soha nem vitatta, hogy egy érvényes magyar ítélet szól Tobin ellen".