Ajtót mutattak a fél falu receptjeivel érkező vakcinaturistáknak

Vágólapra másolva!
Az ország keleti végein naponta keresik a románok az újinfluenza elleni szereket, a vitaminokat és a tüdőbetegség elleni oltásokat. A nyugati határnál csak egyetlen nem magyar érdeklődőt láttak, de végül - recept hiányában - ő sem vásárolt semmit. Az [origo] által megkérdezett patikusok szerint nem kell attól tartani, hogy kifosztják a gyógyszertárakat a vakcinaturisták, bár volt olyan gyógyszertár, ahol egy recepthalmozót elküldtek.
Vágólapra másolva!

A romániai Új Magyar Szó által megkérdezett román háziorvosok többsége a lapnak azt mondta, hogy rendszeresen írnak vényt magyarországi oltóanyag vásárlásához. A szomszédos országokban kiállítottak közül a szlovák, román és osztrák recepteket is be lehet váltani a magyarországi patikákban. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke korábban azt mondta, amennyiben az alaki kellékek az EU bármely más országából származó vényen megtalálhatók, azaz ha minden szükséges adat szerepel rajtuk, az itthoni patikákban ugyanúgy ki kell szolgálni az uniós állampolgárokat, mint a magyarokat.

Folyamatosan, de nem minden nap érdeklődnek román állampolgárok a H1N1 vírus elleni oltóanyag iránt a békéscsabai Sas gyógyszertárban. A patikavezető szerint elsősorban Aradról és környékéről járnak át hozzájuk receptekkel. Főleg oltóanyagot keresnek, hiányos vényt viszont nem tudnak elfogadni, ilyenkor a csalódott embereket visszaküldik háziorvosukhoz.

"Nagy a harag, ha közöljük, hogy rosszul van kitöltve"

A biharkeresztesi Remedium gyógyszertárban is több érdeklődőt kellett már visszafordítani: "Nagy a harag, amikor közöljük, hogy a vény nem jól van kitöltve" - mondta a patikavezető. "Előfordult, hogy az orvos lehagyta a Fluval szó után a P-t. Márpedig a Fluval után AB is állhat, ami a hagyományos influenza elleni védőoltás. Ilyen esetben nem adhatom ki a gyógyszert" - mondta a patikavezető. Az [origo] által megkérdezett patikusok szerint az orvosok legtöbbször az erősséget vagy az adagolást felejtik le a vényekről.

Mindenkit kiszolgálnak Biharkeresztesen, de szem előtt tartják a belső ellátás biztonságát is: a környékbeli orvosok naponta értesítik őket a várható forgalomról, ha szükséges, a gyógyszerészek félretesznek oltóanyagot a helyieknek. Csak olyankor szoktak nemet mondani a határ túlsó feléről érkezőknek, ha valaki "a fél utca receptjét magával hozza". A román állampolgárok náluk az oltóanyagon kívül főleg C-vitamint, vitaminokat, immunrendszert erősítő szereket keresnek.

A román határhoz közel eső egyik kistelepülés egyetlen patikájában a patikavezető az [origo]-nak azt mondta, nem tesznek különbséget a magyar és a román állampolgárok között: amilyen sorrendben érkeznek, úgy kapják meg az oltóanyagot. Naponta átlag 4-5 ember kel át oltóanyagért a határon. Náluk is a Fluval P a sláger, de népszerűek az immunerősítő szerek, és a szövődmények miatt a tüdőbetegség elleni oltóanyagok is.

Nyugalom az osztrák határon

Bár hivatalosan is járványhelyzetet hirdettek ki kedden Ausztriában - csak Bécsben 10 800-an kapták el a H1N1-vírust - az osztrák határ menti patikákban teljes a nyugalom.

Az [origo] Sopronban, Kőszegen és Mosonmagyaróváron érdeklődött az esetleges osztrák vagy szlovák invázióról. Mosonmagyaróvár Segítő Máriához címzett patikájában egyetlen pozsonyi ember kereste a Fluval P vakcinát, a soproni Aranykígyó gyógyszertárban eddig csak telefonon érdeklődtek osztrákok. A kőszegi Szent Benedek patika vezetője eddig sem érzékelt semmit az ausztriai járványból, náluk egyelőre csak hagyományos influenza elleni szert kerestek az osztrákok. A csaknem tíz százalékban szlovákok lakta Rajkán is csak egy ember érdeklődött az oltóanyag után, de őt vissza kellett küldeni szlovák háziorvosához receptért.

Mivel nem uniós állampolgárok, oltóanyagot nem, de nem vényköteles szereket vehetnek ukrán állampolgárok a magyar gyógyszertárakban. A nagy roham már a múlt héten lement - mondta az [origo]-nak az egyik záhonyi patika munkatársa. Korábban főleg vitaminokat és szájmaszkokat vásároltak fel az influenzajárványtól tartó kárpátaljaiak.