Szabályosan kezelték a meghalt újinfluenzás fiút

Vágólapra másolva!
Megfelelően látták el azt a H1N1-vírussal fertőzött 15 éves fiút, aki november elején halt meg a szolnoki kórházban - ezt állapította meg a belső vizsgálat. A fiút már korábban is kezelték a jászberényi kórházban légzési problémák miatt, de gondot okozott a túlsúlya.
Vágólapra másolva!

Szabályosan látták el a kórházak azt a 15 éves szentlőrinckátai fiút, aki H1N1-fertőzésben hunyt el - közölte szerdán, a belső vizsgálat után a jászberényi Szent Erzsébet Kórház vezetője, Szabó Tamás.

A fiú november elsején a szolnoki Hetényi kórházban hunyt el, és szervezetében a boncolás után a H1N1-vírust diagnosztizálták. A vírus a betegnél tüdőgyulladást okozott, aminek szövődményeként a teljes tüdőszövetre kiterjedő elváltozás alakult ki. Először a jászberényi kórházban kezelték, és a jászberényi intézmény belső vizsgálata szerint mindkét alkalommal a szakmai szabályoknak megfelelően látták el.

2001 tavaszán a szentlőrinckátai fiú már feküdt a jászberényi kórházban asztmás megbetegedése miatt, később is folyamatos ambuláns gondozásban részesült. Időközben extrém túlsúlya miatt kezelő szakorvosa gyermekklinikai kivizsgálást kezdeményezett, de ez eredménytelen volt, az orvosok szerint a gyerek súlya miatt. A kóros elhízás következtében ugyanis még nyugalmi helyzetében is erős-, terhelésre pedig nehézlégzése volt.

A beteg október 26-án jelentkezett édesanyjával a kórház pulmonológiai szakrendelésen, ahol a fizikális vizsgálat mellett röntgenfelvétel készült. Ez utóbbi a tüdő jobb oldalán gyulladást mutatott. A gyermek és anyja a kórházi felvétel ellen akkor tiltakozott, az orvos végül az ambuláns kezelés mellett döntött. A fiúnak antibiotikumot adott, életmódbeli tanácsokkal látta el, majd hazabocsátotta azzal, hogy állapotának romlása esetén azonnal, egyébként négy nap múlva kontrollvizsgálaton mindenképpen jelentkezzen.

Október 29-én reggel keresték fel másodszor a kórház gyermekosztályát súlyos általános állapotban, kifejezetten nehézlégzéssel és a tüdő felett hörgő színezetű légzési hanggal. A röntgenlelet kétoldali tüdőgyulladást, és kisvérköri pangást igazolt. Sürgősségi ellátást kapott, a szolnoki Hetényi kórház gyermekosztályára került, ahol az intenzív ellátás ellenére november elsején meghalt.