Elkülönítették a cigány gyerekeket egy kaposvári iskolában

Vágólapra másolva!
Elkülönítve tanították a cigány gyerekeket a kaposvári Pécsi utcai iskolában - állapította meg a Somogy megyei bíróság. A kaposvári önkormányzat ellen szegregáció miatt egy jogvédő alapítvány indított pert.
Vágólapra másolva!

Szegregáltan oktatták a cigány gyerekeket a kaposvári Pécsi utcai Általános Iskolában - állapította meg a Somogy megyei bíróság. Az ügyben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indította a kaposvári önkormányzat ellen, az elsőfokú ítélet a civil szervezetnek adott igazat.

A CFCF azt kifogásolta, hogy a város önkormányzata fenntart egy olyan iskolát, ahol szinte csak roma gyerekek tanulnak. Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke az ítélet után azt mondta, a döntéssel egy lépéssel közelebb kerültek az alapítvány céljához, ahhoz, hogy szüntessék meg az iskolai szegregációt.

Mohácsi szerint céljuk az is, hogy zárják be azokat az intézményeket, ahol roma gyerekeket elkülönítve oktatnak. A bíró ugyanakkor a hétfői ítélet indoklásában elmondta, polgárjogi eszközökkel nem lehet kikényszeríteni az iskola bezárását.