Ukrajna beadta a derekát - hétfőtől újra jöhet a gáz

Vágólapra másolva!
Megállapodott a gáz áráról Ukrajna és Oroszország, így hétfőtől akár meg is indulhat a gázszállítás Európába. Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy Magyarországra mikor érkezik meg a gáz. A megegyzést végül az könnyítette meg, az ukránok beleegyeztek, hogy egy rövidtávú kedvezmény mellett a jövőben piaci áron, az eddigi ár dupláján veszik a gázt az oroszoktól.
Vágólapra másolva!

Még nem tudni, mikor érkezhet Magyarországra Ukrajna felől orosz gáz, mert - bár az orosz-ukrán megállapodás a gázszállítások megindításáról megszületett - a felek a technikai feltételekben még nem állapodtak meg - mondta el Molnár Csaba energiaügyi miniszter vasárnap a Budapesten megtartott sajtótájékoztatón.

Az orosz gázszállítások a hét elején, akár már hétfőn megkezdődhetnek Ukrajna felé - tette hozzá a miniszter. Amennyiben sikerül megállapodni abban is, hogy csere formájában az európai szállításokat a magyar-szlovák-ukrán határ közelében lévő gáztárolókból kezdik meg, akkor néhány órára van szükség ahhoz, hogy Magyarországra érkezzen a földgáz.

Éjszaka megállapodtak

Az orosz gázszállítás Európába várhatóan hétfőn indul újra, miután vasárnapra virradó éjszaka Vlagyimir Putyin orosz, és Julija Timosenko ukrán kormányfő tíz órás tárgyalás után megállapodott az Ukrajna gázellátását 2009-re biztosító kétoldalú szerződés feltételeiről - jelentette be Moszkvában késő éjszaka a két kormányfő.

Putyin ugyan csak annyit mondott, hogy a gázszállítások hamarosan felújulnak, de elhangzott a hétfői időpont is. A hétfőre szóló ígéret reális lehet, mivel a szerződés korábbi információk szerint már hosszabb ideje teljes egészében készen áll, csupán az árakat kell beírni. Mindazonáltal részletek kidolgozásával az orosz Gazpromot és a Naftogaz ukrán importőrt bízták meg a kormányfők.

"Amint a gázszállításról és vásárlásról szóló szerződéseket aláírtuk, az összes Európába irányuló gázszállítási útvonalat azonnal újraindítjuk" - mondta a Putyinnal közösen tartott szombat éjszakai sajtótájékoztatón Julia Timosenko. "Úgy gondolom, hogy a mai nap gyümölcsöző volt, kölcsönös megértésre jutottunk - idézte az ukrán kormányfőt a BBC.

Putyin kiharcolta a dupla árat

A megállapodás végül azt rögzítette, hogy Oroszország és Ukrajna 2009. január 1-től áttér az európai árakra és árképzésre, de Oroszország idén még 20 százalék kedvezményt ad a szomszédos országnak a gáz árából. Ennek fejében az ukránok sem emelik idén a 2010-ig érvényes szerződésben foglalt, rendkívül alacsony tranzitdíjat, amelyet az oroszok az ukrajnán áthaladó gázszállításért fizetnek. Jövő év elejétől, vagyis 2010. január 1-től Oroszország és Ukrajna a gázt illetően teljesen áttér a piaci árra és árképzésre mind a gáz árát, mind a tranzit díját illetően.

Mivel az átlagos európai ár jelenleg 450 dollár, a 20 százalékos kedvezménnyel Ukrajna egyelőre 360 dollárt fizet ezer köbméter gázért, és a korábbi szerződés értelmében idén még 1,7 dollárt kap tranzitdíjként ezer köbméter/száz kilométerenként. Az ukránok tavaly 179,5 dollárt fizettek ezer köbméterért, december végén 201 dollárt ajánlottak, de Moszkva 250-et követelt. A vita elmérgesedése után az orosz álláspont megváltozott, s az oroszok 450 dollárt, vagyis teljes piaci árat kérték. A mostani megállapodás értelmében tehát Oroszország ugyan ad némi kedvezményt, de Ukrajna még így is kénytelen a tavaly ár kétszeresét fizetni.

"Timosenko megvédte országa érdekeit"

A gázszállításokról szombaton Moszkvában tartott nemzetközi értekezlet eredményének nevezte egy orosz kormányforrás vasárnap azt, hogy Oroszország és Ukrajna megállapodott a piaci árakra és árképzésre való áttérésben és a Gazprom a lehető leghamarabb felújítja az európai gázszállításokat. Az Interfax hírügynökség által idézett forrás úgy vélte, a szükséges dokumentumok még vasárnap estig, de legkésőbb hétfőre elkészülnek, s a tranzitot az ukrán forrás nyomban a kétoldalú szerződés aláírása után felújítja.

A forrás szerint a megállapodás fontos eleme, hogy ezzel párhuzamosan a Gazprom és a Naftogaz közvetlen kapcsolatban áll majd egymással, továbbá hogy hosszú távú megállapodásról van szó, és mindez együttesen teljesen átláthatóvá, kiszámíthatóvá és piaci jellegűvé teszi az orosz-ukrán gázkapcsolatokat. Hozzátette, hogy a tárgyalásokon külön kezelik az Ukrajnának szóló gázszállításokat és a tranzitot, és egyetértés van abban, hogy a tranzit technológiai biztosítása a tranzitország feladata.

A nyilatkozó kijelentette: amint aláírták a szerződéseket és megindult az európai gázszállítás, feleslegessé válik a gázszállítást ellenőrző - mindeddig rendkívül fontos missziót betöltő - nemzetközi megfigyelő csoport tevékenysége, továbbá nem lesz szükség arra sem, hogy megalakuljon a már megszervezett nemzetközi konzorcium, amely Ukrajna számára biztosította volna a tranzit működtetéséhez szükséges úgynevezett műszaki gázt, mivel a szerződések aláírása után a felek önállóan és átláthatóan maguk is tudják ellenőrizni. Előbb azonban ki kell várni a tranzit beindulását - mondta a forrás.

Kijelentette: az éjszakai tárgyalások során a kemény partnerként ismert Julija Timosenko kormányfő megvédte országa érdekeit és arculatát, és olyan kompromisszumra vállalkozott, "amely lehetővé teszi, hogy Ukrajnában a gázüzlet kikerüljön a szürke gazdaság és a bűnügyek területéről", ami orosz megítélés szerint Ukrajna javára válik hosszú távon is.

Ugyancsak vasárnap délután a Gazpromnál úgy nyilatkoztak, hogy a megfigyelő csoport tevékenysége már eddig is igen jelentősen hozzájárult a megállapodások eléréséhez, és tevékenységének folytatása hasznos lenne a tranzit felújítása után is Oroszországnak, Ukrajnának és az EU-nak egyaránt. A Gazprom a kormányfők által elért megállapodás legfontosabb taktikai elemének az európai gázszállítások felújítását nyilvánította, míg az európai árakra és árképzésre való áttérést és a megállapodás hosszú távú jellegét stratégiai eredményként könyvelte el.

Szűkszavú megállapodás

A késő éjszakai időpontra való tekintettel igen szűkszavú tájékoztatás arról nem szólt, hogy a kialkudott árak egész évre szólnak-e, vagy a szerződés rögzíti, hogy év közben a piaci árak alakulásának megfelelően változnak, de az utóbbira utal az európai árképzés bevezetéséről szóló megjegyzés. Mivel ugyanis a gáz árát fél éves késéssel az olajárak alakulása alapján kalkulálják, bizonyosnak tűnik, hogy az orosz gáz piaci ára hamarosan a felére, vagy annál is nagyobb mértékben csökken.

Nem szóltak a felek a tranzitrendszer működtetéséhez szükséges, úgynevezett műszaki gáz kérdéséről sem, amelyet a szokásjog és a szerződések értelmében Ukrajnának kellene fedezni, amellyel azonban Kijev saját állítása szerint jelenleg nem rendelkezik.

"Utolsó esély"

Az orosz-ukrán gázvita közel 20 európai országot érintett, a gázcsapok januári elzárása több országot szinte teljesen megfosztott a földgáztól. Az EU államok által felhasznált gáz negyede érkezik Oroszországból, az orosz import 80 százaléka pedig Ukrajnán halad át - emlékeztet a BBC. A vitatkozó felekre így az EU részéről is nyomás nehezedett a megegyezés előtt.

Brüsszel részéről a hétvégén már olyan nyilatkozatok is elhangoztak, miszerint a szombati tárgyalás volt Oroszország és Ukrajna legjobb és egyben utolsó esélye, hogy megmutassák, komolyan veszik a vita megoldását. "A gáznak jönnie kell" - közölte Johannes Laitenberger, az Európai Bizotság szóvivője, aki azt is kijelentette, hogy most dől el, az oroszok és az ukránok megbízható partnernek számítanak-e a jövőben.