Minden járat elindul hétfőn Ferihegyről

Vágólapra másolva!
Hétfő este fél 7-től újraindult az utasfelvétel Ferihegy 2A és 2B terminálján, ami előtt fél órán át szünetelt a szakszervezetek hétfőn meghirdetett újabb munkabeszüntetése miatt. A sztrájk miatt hétfőn délután bezárt az 1-es terminál, a kora esti gépek legalább félórás késéssel indultak, de a Budapest Airport szerint hétfőn nem kell járattörlésre számítani.
Vágólapra másolva!

Az utasfelvételben gondok keletkeztek, délután fél 6-kor függesztették, majd fél 7-kor újraindították a ferihegyi repülőtér 2A és 2B terminálján. A leállás oka, hogy két szakszervezet délután 4-kor sztrájkba kezdett és emiatt csak három utasbiztonsági kapu üzemelt a 2B terminálon, ahol hatalmas tömeg torlódott fel délután 5 órára.

Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy hétfő kora este sokkal többen vették fel a munkát, mint délután, így este folyamatosan tudják működtetni a 2A és a 2B terminált, a forgalom folyamatos, késésekkel azonban számolni kell. A 2B-n este nyolc körül négy kapu üzemelt, a 2A-n bizonyos járatok jegykezelése zajlott. Szollár Domokos szerint hétfőn nem kell járattörlésre számítani, az utasokat a BA arra kéri, hogy a kiírt indulás előtt 3 órával érjenek ki a repülőtérre.

Szollár Domokos délután öt órakor az MTI-nek azt mondta, hogy a munkavállalók 67 százaléka, 243-ból 164 vette fel a munkát. Szerinte esősorban az utasbiztonsági terület dolgozói sztrájkolnak.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) hétfői közleményében jelentette be a december 22-én felgüggesztett sztrájk folytatását. Az érdekképviseletek azért folytatják a karácsonykor felfüggesztett sztrájkot Ferihegyen, mert a munkaadó szerintük ugyanahoz az elképzeléshez ragaszkodik, amelyet szeptember óta elutasítanak a szakszervezetek.

A munkaadó és a sztrájkot hirdetett érdekképviseletek vezetői hétfőn délután folytattak ugyan megbeszélést, álláspontjaik azonban nem közeledtek. A ferihegyi sztrájk hétfői újraindítása ellenére a Budapest Airport újabb egyeztetésre várja a szakszervezeteket kedden 10 órára, ahol közvetítő segítségét is igénybe veszik - mondta Szollár Domokos, a BA szóvivője.

A sztrájk miatt délután 4 órától bezárták a repülőtér 1-es terminálját, a gépek a 2B terminálról indulnak, a jegykezelés a 2A terminálon zajlott - közölte Szollár Domokos hétfőn. A WizzAir Berlinbe tartó, délutáni járata volt az utolsó, amelyik az 1-es terminálról indult. A következő járat, ugyancsak a WizzAir gépe, a londoni Luton repülőtérre már a 2-es terminálról indul, menetrend szerint 17.40-kor.

Hétfőn délután 4-től összesen 108 járatnak kellett volna indulni a ferihegyi repülőtérről. Az Air Berlin 16.50-es nürnbergi járata például már késve, 17.12-kor szállt fel, a reptér honlapja pedig a hajnali járatok indulásánál negyed-félórás késéseket jelez.

Az MTI tudósítója szerint a 2B terminálján hétfő déutánra nagy tömeg alakult ki. A Malév pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy valamennyi járatát el fogja indítani kedden.

Forrás: MTI

Világossá vált, hogy a szakszervezetek a háttérben már napok óta az újabb sztrájk előkészítésével voltak elfoglalva, ahelyett, hogy a megbeszélésekre koncentráltak volna - írta közleményében Szollár Domokos, a BA szóvivője. Szerinte "meglepő és felháborító" a sztrájk folytatása. Az érdekképviseletek a tárgyalások kellős közepén álltak fel az asztaltól, hogy "ismételten zavart keltsenek Magyarország légiközlekedésében és károkat okozzanak" - mondta Szollár.

A két érdekképviselet még tavaly december 10-én hirdetett határozatlan idejű sztrájkot, mivel nem tudtak megállapodni a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-vel a kollektív szerződésről, illetve egyes szolgáltatások, például a takarítás kiszervezéséről. A munkabeszüntetést december 22-én felfüggesztettek. A felek azóta többször is egyeztettek, eredménytelenül. A szakszervezetek azt állítják, hogy a cégvezetés semmilyen érdemi engedményt sem tett, végig csak az időhúzásra törekedett.

Decemberben a sztrájk miatt - amelyben főleg az utasbiztonsági ellenőrök vettek részt - a repülőtéren csak a 2B terminál működött, de ott is gyakran voltak késések, illetve számos járatot törölni kellett. A zsúfoltság enyhítésére a BA Görögörszágból vett fel sztrájtörő biztonsági őröket, de múlt hét szerdán közölte, hogy hazaküldi görög biztonsági munkavállalókat. Ha azonban szükség lesz rájuk, a görögök egy-két órán belül visszatérhetnek - mondta Szollár.