Hétfőig meg kell egyeznie a BKV-nak a szakszervezetekkel

Vágólapra másolva!
Nem született megállapodás a BKV és a sztrájkot esetlegesen kilátásba helyező kötöttpályás és más szakszervezetek között szerdán. A tárgyalásokat kezdeményező 11 szakszervezet és a vállalat pénteken folytatják az egyeztetést, ha péntekig nem jutnak dűlőre, egy hónapon belül újabb BKV-sztrájk lehet.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) szerdán kora délután folytatta a hétfőn megkezdett tárgyalásokat a sztrájkot esetlegesen kilátásba helyező kötöttpályás és más szakszervezetekkel. A kollektív munkaügyi egyeztetésen szerdán sem született megállapodás - írja közleményében a közlekedési vállalat.

A szakszervezetek szerint a BKV vezetése nem tudja, hány embert foglalkoztatnak a HÉV-nél és az üzletág esetleges kiszervezése után hányan dolgoznának ott, és milyen munkakörben.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese szerdán azt mondta, becslések szerint legalább 150 millió forintba kerülne a helyiérdekű vasút kiválása a BKV-ból.

Szerinte jövő hétfőn letelik a határidő, amelyet az érdekképviseletek a cégvezetésnek adtak, hogy választ kapjanak a HÉV kiszervezésével kapcsolatos kérdéseikre.

A kiszervezésről szerinte semmiféle hatástanulmány nem készült, sőt - mint mondta - kiderült, hogy a BKV vezetői még a MÁV-val sem egyeztettek, pedig a tervek szerint a kiszervezés után a vasúttársasággal közös cégbe kerülne a HÉV. A közlekedési vállalat szerint folyamatban van az átszervezésről szóló hatástanulmány, valamint az ehhez kapcsolódó létszámterv: a társaság közép- és hosszú távú finanszírozási koncepciójának, illetve a vállalat üzleti előtervének kidolgozása.

A tárgyalásokat kezdeményező 11 szakszervezet és a vállalat megállapodott, hogy pénteken reggel folytatják az egyeztetést, ahol a még nyitott kérdések kerülnek napirendre. Gulyás Attila azt mondta, hogy ha a határidő leteltével sem kapnak választ, néhány nap alatt dönthetnek arról, hogyan gyakoroljana nyomást a cég vezetőire, és akár egy hónapon belül újabb BKV-sztrájk lehet.

A BKV szerint éppen a sztrájk elkerülése érdekében folytatódott szerda délután a hétfőn megkezdett tárgyalás azokról a kérdésekről, amelyeket a szakszervezetek juttattak el 5 pontból álló vitaanyagban megfogalmazva a BKV Zrt. vezérigazgatójához. Szerdán a dokumentum első és második pontját, azaz a vállalat tervezett átszervezésének hatásait érintő, és a létszámokkal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a felek.