A kényes helyzetektől megjuhászodik Gyurcsány

Vágólapra másolva!
"Elegem van a rossz minőségű politikai bulvárból"; "Egy ország számára egyetlenegy parancs van, az együttműködésé"; "Nekünk, politikusoknak kell jobbaknak lennünk" - Gyurcsány Ferenc kormányfő ilyen fordulatokkal állt elő az elmúlt hónapokban, amikor kiderült, hogy a gazdasági helyzet miatt válságkezelő intézkedésekre van szükség. A kellemetlen bejelentések olyankor is békülékenységre késztették a kormányfőt, ha pár nappal korábban maga is beszállt az MSZP és a Fidesz közti feszültség erősítésébe.
Vágólapra másolva!

"Elegem van a rossz minőségű politikai bulvárból, elegem van az önemésztő politikai háborúskodásból, nemzeti perspektívát akarok" - jelentette ki szombaton az MSZP választmányi ülésén Gyurcsány Ferenc kormányfő. A miniszterelnök nemzeti perspektíváról szóló beszéde az egyik felvezetése az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésének. Az ülést a kormány kezdeményezte, és várhatóan bejelenti, hogy a pénzügyi válság miatt milyen intézkedések megtételét tervezi, milyen átalakításokat szeretne végrehajtani.

A kormány elképzeléseiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy több területet érintenek majd, hiszen a kormányfő több miniszterével is folyamatosan egyeztetett az elmúlt két hétben. A miniszterelnök jelezte azt is, hogy a kormány átalakítaná az adórendszert. Bár keddi nyilatkozata szerint Gyurcsány radikális adócsökkentésre nem lát esélyt, hétfőn azt mondta, érdemi változást szeretne, ami várhatóan érinteni fogja a munkát terhelő adókat. A kormányfő vasárnap a gazdasági és civil szervezetek képviselőivel találkozott, ahol kiderült, hogy várhatóan hozzányúlhatnak a szociális ellátórendszerhez is.

A kormány konkrétumokat egyelőre nem árult el terveiről, és nem egyértelmű az sem, hogy csütörtökön kiderülnek-e a részletek. Gyurcsány korábban azt mondta, hogy a csütörtöki ülés után a kormány másfél hónapon belül dolgozza ki és nyújtja be a részletes javaslatokat.

Néha megjuhászodik Gyurcsány

Nem először fordul elő, hogy Gyurcsány jelentős átalakítások, megszorító intézkedések bejelentése előtt olyan kijelentéseket tesz, amelyekkel azt a képet sugározza magáról, hogy megpróbál felülemelkedni a politikai megosztottságon.

Gyurcsány hétfőn ellátogatott Sólyom László államfőhöz, hogy nagy vonalakban tájékoztassa a kormány terveiről. A látogatást azzal indokolta, hogy szerette volna, ha Sólyom első kézből értesül a kormány terveiről. Pedig az évet egy Sólyomnak címzett visszaszólással kezdte. Amikor a köztárasági elnök újévi beszédében borús képet festett az ország gazdasági állapotáról - az államfő szerint néhány év alatt mintaországból sereghajtókká váltunk, illetve szerinte a válság azért sújtja különösen Magyarországot, mert az súlyosan legyengült állapotban találta az országot -, a miniszterelnök az államfőre utalva azt mondta: "ebben az országban nem csak az van, amit ő mond. Ebben az országban egy sor teljesítmény van."

A miniszterelnök ősszel - amikor a gazdasági válság miatt egyre szigorúbb költségvetési tervezetek készültek - többször fogalmazott úgy, hogy megpróbált a választók többségének kedvében járni. Az MTI-nek november 6-án után azt mondta: Magyarország mostani gazdasági helyzetéért kétharmad részben a nemzetközi pénzügyi válság a felelős, egyharmad részben pedig az, hogy az elmúlt tíz évben a megengedhetőnél jóval több erőt és energiát fordítottak a rivalizálásra a politikai erők. Hasonlóan beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilapnak adott november 8-i interjúban is, ahol megismételte, hogy szerinte a magyar politikusok az elmúlt tíz évben csak egymással csatáztak. "Nekünk, politikusoknak kell jobbaknak lennünk, hogy ezáltal legalább részleges sikert érhessünk el" - mondta Gyurcsány a lapnak. Gyurcsány ezt követően is több olyan, békülékeny hangú nyilatkozatot tett, amelyben együttműködésre szólította fel az ellenzékel, sőt, Orbán Viktor Fidesz-elnököt is meghívta egy konzultációra, amit azonban Orbán elutasított.

Egy héttel korábban viszont teljesen más hangot ütött meg, október 31-én a Népszavának azt mondta: "a Fidesz a pénzügyi válságot követő összefogás idején is úgy viselkedik, mint a Bourbonok: semmit nem felejtenek és semmit nem tanulnak". A hangnemváltás alatt, november 3-án elkészült a költségvetés harmadik, legszigorúbb változata, és a bourbonos nyilatkozat után kiderült az is, hogy az Állami Számvevőszék elégedetlen volt a kormány első két javaslatával.

Az október 18-án megtartott nemzeti csúcs előtt - ahova azért hívta meg a közjogi méltóságokat, szakértőket a kormányfő, hogy a válságra adandó válaszokról egyeztessenek - többször használt Gyurcsány nemzetegyesítő szófordulatokat. Október 12-én az MTI-nek úgy fogalmazott: "Ilyen helyzetben egy ország számára egyetlenegy parancs van, az együttműködésé." Az RTL Klubnak október 15-én pedig azt mondta: "csapkodnak körülöttünk a villámok, dörög az ég, támadják az országot, nincs az a párt, amelyik előre hozott választásokat szeretne". Október 1-jén azonban még nyoma sem volt az összefogásnak, az ATV fórumán a Fidesz elnökére utalva azt írta: "Orbán legfeljebb prédikálja a vizet, de szemérmetlenül bort, sőt tablettás bort iszik."

Amikor augusztus 27-én nyilvánosságra hozta Gyurcsány az szja- és tb-csökkentést ígérő Megegyezés című írását, és kiderült, hogy az SZDSZ nem támogatja elképzeléseit, a kormányfő békülékeny hangot ütött meg. "Nem levelezőpartnerei vagyunk egymásnak, az üzengetés helyett itt az ideje felelősen tárgyalni az ország stabilitása érdekében" - üzente Gyurcsány az SZDSZ-nek. Annak ellenére, hogy márciusban előzetes egyeztetetés nélkül menesztette a szabad demokraták által delegált egészségügyi minisztert.

Horváth Ágnes leváltásának bejelentésekor a miniszterelnök meglovagolta a nyilvánvalóan reformellenes hangulatot. "Reformgőg és reformblabla helyett több párbeszédre és szakértelemre van szükség" - fogalmazott Gyurcsány. Ezzel pedig valószínűleg az emberek többségének kedvében járt, hiszen a március 9-i népszavazáson a többség elutasította a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Pedig március 1-jén még a jövő zálogát látta a népszavazáson elbuktatott reformokban. Az MSZP nagygyűlésén azt mondta, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazás üzenete a következő: "Mutassál fityiszt a jövőnek, Magyarországnak, mutassál fityiszt mindenkinek."