A Veresénél leharcoltabb kocsikat sem cserélik a tárcák

Vágólapra másolva!
Huszonhét olyan kocsit használnak a minisztériumok, amelyek többet futottak 300 ezer kilométernél, mégsem tervezik lecserélésüket. Veres János pénzügyminiszter pedig ezzel indokolta, miért volt szüksége új Audira. A kocsi 14 millióba került, amit annak ellenére vettek meg, hogy a kormányfő a gazdasági válság miatt takarékoskodásra kérte a minisztériumokat.
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter az autójával kapcsolatos kritikákra szerdán úgy reagált: nem valószínű, hogy van még egy európai ország, ahol ilyen sokat foglalkoznak azzal, milyen rossz vagy jó autóval jár valaki. A miniszter az Audi A6-os szériájának 3000 köbcentis turbó változatát kapta meg a közelmúltban, a kocsi 14 millió forintba került - írta meg a Blikk. Veresnek annak ellenére vettek új szolgálati kocsit, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly novemberben utasította a minisztériumokat, hogy fogják vissza autó-, telefon- és bútorbeszerzéseiket.

Veres azt állítja, azért volt szüksége új autóra, mert korábbi szolgálati kocsijában már 305 ezer kilométer volt. Előfordult olyan eset, hogy külföldi vendéggel utazott, amikor lerobbant a kocsi, és mentést kellett kérnie - állította. Folyamatosan nagyon magas volt a javítási költség is - tette hozzá az MTI kérdésére. Szerinte ráadásul jó vétel volt az autó, mert a listaárnál mintegy 30 százalékkal olcsóbban tudták beszerezni.

A 300 ezer kilométeres futásteljesítmény azonban nem indok a minisztériumi autók lecserélésére, derült ki a Kormányszóvivői Iroda [origo]-nak írt leveléből. A minisztériumoknál ugyanis jelenleg 27 olyan kocsi is üzemben van, amely 300 ezer kilométernél többet futott. Ezek közül hét Audi A6-os típus, a kocsik között vannak olyanok, amelyeket 2001-ben gyártottak. Az egyik A6-ost pedig 1998-ban, azaz több mint tíz éve gyártották.

Az összes minisztérium beszerzéseit egy szervezet, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) végzi. A KSZF tavaly november - Gyurcsány Ferenc takarékosságra vonatkozó utasítása - óta nem vásárolt új autókat egy minisztériumnak sem, és Gyurcsány felszólítására nem kellett közbeszerzést sem leállítani, mert éppen egy autóbeszerzés sem volt folyamatban - közölte a Kormányszóvivői Iroda az [origo] kérdésére. "A takarékosság jegyében nincsen tervben, hogy a KSZF újabb központi közbeszerzést írjon ki gépjárművásárlásra" - tette hozzá az iroda.

A KSZF egyetlen minisztériummal nem foglalkozik: a Honvédelmi Minisztériummal (HM). A tárca vezetőinek autói a magyar honvédség tulajdonát képezik, beszerzésük ezért nem a KSZF-en keresztül történik. A HM sajtóosztálya az [origo] megkeresésére közölte: a kormányfő spórolásra vonatkozó utasítása óta nem szereztek be új autókat a vezetőknek.

Veres János autója nem a KSZF-től származik, hanem a VPOP-n keresztül jutott hozzá. Az eljárás szabályos volt, mivel központi közbeszerzés éppen nem zajlott, csatlakoztak a vám- és pénzügyőrségéhez - nyilatkozta Veres.